Deniz kültürü; Açık vapur

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Başlı başına bir deniz kültür unsuru olan şehir hatları, ilerleyen yıllarda Türkiye'deki liberalleşme ve özelleştirme dalgalarından payını aldı ve vahşi kapitalizmin kurbanı oldu.Geleneksel şehir hattı vapurculuğunun deniz kültürünün zarafetini temsil eden estetik ve duygusal tüm unsurları yok edildi.

İzmir'de İZDENİZ tarafından getirilen bir öneri ile deniz otobüsleri faaliyete geçti. İlk görüşümden ve içine girişimden itibaren bu pek gemileri sevememiştim.  Peki DENİZ OTOBÜSÜ ne demekti? Karadaki bir teknik çözüm denize uygulanmış, denizin kendi kültürüne, karadan yeni bir kültür uyarlanmıştı. Açık hava ile temas yoktu. Gözümüzü kapattığımızda; havada bir uçakta mı yoksa  karada bir otobüste  mi olup olmadığımızı ayırt edemiyoruz. Çünkü denizin kokusunu içimize çekemiyoruz.

Martılar dahi bu gemilere uğramıyor,korkuyorlardı. Çok yolcu almak uğruna martılar ve deniz havası kurban edildi.

Halbuki; İzmir özelinde deniz kültürüne sadık kalınarak deniz havasını içimize rahatça çekebileceğimiz, manevrası ve hız kabiliyeti yüksek gemiler vapur hatlarına dahil edilerek çözüm üretilebilir.Ya da mevcuttaki sefer bilgilerinin yanına açık ya da kapalı gemi olduğuna dair bilgi eklenerek İzmir halkına seçim yapma hakkının sunulması şeklinde de bir çözüm oluşturulabilir.

Asıl olan deniz kültürüdür !!!

Bugün Gülümser imzanı bekliyor!

Gülümser Özdemir bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «him@eshot.gov.tr: Deniz kültürü; Açık vapur». Gülümser ve imza atan diğer 23 kişiye katıl.