"Hileli Ürüne Yaptırım Yok!" Diyenleri Uyarmamıza Yardım Et!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Sözcü Gazetesi'nin 4 Şubat 2017 tarihinde yayımladığı "Hileli Ürüne Yaptırım Yok!" başlıklı haberdeki çoğu bilgiler yanlıştır. Bu yanlışı düzeltmesi için Gazete'yle irtibata geçildi, ancak gereği yapılmadı.

Bu yanlışı düzeltmemize yardım et!

Haberin linki: http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/hileli-urune-yaptirim-yok-1659759/

Paylaştığımız metnin tamamı:

Bu yazıda adı geçecek olan kişi ve kurumları herhangi bir şekilde karalama amacımız yoktur.

Sözcü Gazetesi’nin 4 Şubat 2017 tarihli nüshasında paylaşılan “Hileli Ürüne Yaptırım Yok” haberini sizin için mercek altına almak istedim.

Haber Bora ERDİN imzalı ve haberin içeriğini gazetenin web sitesinden okuyabilirsiniz.

“2010 yılında etil metil ester içerdiği ortaya çıkan BİM Sırım Sızma, 2015 yılında yine aynı değerlerden denetime yakalandı. Bakanlık geçtiğimiz yıl da BİM’in bu ürününü tağşiş yapılmış ürünler listesine koydu.”

Yazıda geçen Sırım Sızma Zeytinyağı, kamuoyuna duyuru tarihi 31.12.2015 tarihli taklit ve tağşiş raporunda “Yağ Asidi Etil Esterleri” nden dolayı vardı. Ancak raporda geçen firma ismi Yonca Gıda San. A.Ş. idi. BİM, bu raporu gördüğünden olsa gerek bu firmayla ilişkisini kesmiş ve şu anki raflarda duran Sırım Zeytinyağları’nı Alhatoğlu Zeytincilik adlı firmanın ürettiğini görüyoruz.

Yani satılan markaya değil, üreten firmaya bakmalıyız. Çoğu market, kendi adına ürettiği ürünlerin ismini değiştirmez, ama üreticileri değişebilir. Örneğin; A101’in Birşah markalı süt ürünlerini tek bir firma üretmiyor. Bölgeye göre üreticisi de değişiyor.

Bununla birlikte bakanlık bu tür kamuoyuna duyurma eylemini 2010 yılında değil, 17 Aralık 2011 tarihinde başlatmıştır.

“Ancak nasıl olduysa hile yapılan bu ürünler bakanlığın internet sitesinden kaldırıldı. Manisa’da BİM adına şişelenen zeytinyağını sağlık için alanlar, aslında zararlı kanser yapan bir ürüne sahip oluyor. Uygun fiyatla satıldığı için dar gelirli vatandaşın seçtiği bu ürün, etil metil ester içeriği ile kansere davetiye çıkarıyor.”

Bakanlığın ana sayfasından 17 Aralık 2016 tarihli taklit ve tağşiş raporuna ulaşılamıyor, ancak bazı il gıda müdürlüklerinin web sitesinde bu rapor halen görülmektedir. Örneğin; Kayseri İl GTH Müdürüğü

Şunu da belirtelim: Son raporda Alhatoğlu Zeytincilik geçmiyor.

“Bir diğer zincir marketlerden A101, bu hafta pirinçte büyük indirim yaptı. İndirimi gidilen ürün ise ithal yasemin kokulu pirinç. Mersin merkezli bir şirketin A101 adına paketlediği pirincin üzerinde ithal olduğuna dair hiçbir ibare yer almıyor. 2014 yılında ithal edildiği anlaşılan pirinç nasıl olduysa 3 yıldır satılamadığı için raflara kampanyalı olarak girdi.”

Yasemin kokulu pirinç, başta Tayland olmak üzere birçok Uzakdoğu ülkelerinde üretilen aromatik bir pirinç türüdür. Yasemin çiçeklerine yakın tarlalarda yetiştirildiği için kokuludur.

Yazıda geçen Ovadan markalı (Yayla Agro Gıda San.) ithal yasemin kokulu pirincin geldiği ülke Tayland ve paketin arka yüzünde de Tayland’dan geldiği belirtilmiştir. Bunu her tüketici de görebilir. Ayrıca incelediğim pakette ürün yılı olarak 2015 tarihi görünmektedir.

Buna ek olarak: BİM’de satılan Efsane markalı (PL Gıda Tedarik A.Ş.) aynı ürün de Tayland menşeili, 2015 tarihli.

Ve bu bilgiler paketin üstünde belirtilmiştir.

Paketlerin üzerinde belirtilen net ağırlık bilgisinin yanında “e” harfini görürsünüz. Bunun anlamı; bu ürün belli sebeplerden dolayı bahsedilen net ağırlığı tam karşılayamayabilir. Yani bir ürün için net ağırlık 100 g. ise o ürün 102 g. da olabilir, 97 g. da…

Bahsedilen ürün 1000 g ve bu ağırlık için kabul edilir ihtiyat payı 15 g olmalıdır. Yani 985 g ile 1015 g arasındaki ağırlık kabul edilebilir. Ancak haberde bahsedilen ağırlıklar görülürse firmaya ya da ALO 174 Gıda Hattı’ndan bakanlığa bildirilmesi gerekir.

Yazımın başında da belirttiğim gibi bu yazı herhangi bir kişi ve kurumu karalamak için paylaşılmadı. İnternette okuduğunuz bilgileri farklı kaynaklardan da okuyup araştırmanız sizin lehinize olacaktır.

Link: http://gurmik.com/mercek-sozcu-gazetesi/

Bugün Gurmik.com imzanı bekliyor!

Gurmik.com bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «"Hileli Ürüne Yaptırım Yok!" Diyenleri Uyarmamıza Yardım Et!». Gurmik.com ve imza atan diğer 32 kişiye katıl.