0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Dünya üstünde, uydular aracılığıyla uzaydan dahi gözükebilen yer üstünde ve okyanuslarda pek çok çöp dağının, hatta ve hatta çöp adalarının olduğunun ve bunun ne anlama geldiğinin ne kadar bilincindeyiz? Bu çöpleri üreten de bizleriz, bizim ve bizden sonraki nesillerin içinde yaşayabileceği bir dünyanın varolması için doğayı korumak mecburiyetinde olan da bizleriz.

Bu kampanyaya atacağınız imzalar, esasen bir sponsora kavuşmak veya bir aracı kuruma ulaşmak sonucunu doğurmayacaktır. Atacağınız her imzanın, kendinize doğayı korumak için vereceğiniz bir söz olarak hükmü olacaktır. Sorun bu kadar önemliyken, ve çözümü bu kadar basit ve bireyler bazındayken, haydi hemen şimdi kendimize bir söz verelim ve doğayı koruyalım. Peki nasıl?

1) Çöplerimizi ayırmaya evlerimizden başlayalım. 4 ayrı çöp poşetimiz/kutunuz olsun (hangi çöp için hangi torbaları/kutuları kullanacağınıza yönelik çok büyük bir çeşitliliğe sahipsiniz):

-1. Poşete, kağıt ve kartonaj atıklarımızı atalım, yani: Gazeteler, Mecmualar, Prospektüsler, Kataloglar, Okul defterleri, Yazı kağıtları, Kartonajlar, Yumurta kutuları, Sigara kutuları (sadece kutular), Kağıt torbalar vs.

-2.Poşete, bio/organik atıklarımızı atalım, yani; sebze, meyve ve salata artıkları, patates ve yumurta kabukları, meyve kabukları, ambalajsız çürük gıda maddeleri, kahve filtreleri ve çay poşetleri, yemek artıkları, çiçek ve bitki parçaları, çim, ağaç yaprakları, ağaç dalları vs.

-3.Poşete, plastik, maden veya karışık maddelerden oluşan atıklarımızı atalım, yani; plastik şişeler, bulaşık ve temizlik şişeleri, plastik kutular, plastik torbalar; mesela şekerleme ve cips torbaları, plastikten oluşan sebze ve meyve kutuları, süt ve meyve suyu kutuları, içecek ve konserve kutuları, boş spray kutuları, plastik ve alüminyum, plastik çiçek kutuları.

-4.Poşete, geri kalan "artık çöp" dediğimiz atıkları atalım, yani; sigara izmaritleri, kül, süpürge makinası torbası, bebek bezleri, hijiyen kağıtları; mesela kağıt mendiller, pedler, kirli kağıtlar, duvar kağıt artıkları, kırılmış porselen ve seramikler, eski tekstiller ve ayakabılar, plastik ev eşyası, kurumus duvar boyaları, oyuncak, çantalar.

-Son olarak cama mahsus atıkları biriktirelim, ve lütfen üşenmeyip, yakınımızdaki cam konteynırına atalım, yani; cam şişeler, cam konserve kavanozları, cam marmelat kavanozları, cam bebek yiyecek kavanozları, cam turşu kavanozları, cam su bardakları.

2) Peki biz evimizde çöplerimizi ayrıştırdıktan sonra kimse bir şey yapmazsa? Öncelikle biz çöplerimizi ayrıştırarak apartman veya sitemizdeki çöp toplama görevlilerine ulaştırdıktan sonra bunların ayrıştıralarak ulaştırılmaması söz konusu değil. Çünkü son olarak çöp toplama alanlarında bunlar ayrıştırılmaktadır. Ama biz buna evimizde başlamazsak, çöp toplama alanlarındaki görevliler, ayrıştırmayı yeteri kadar (çünkü biz ayrıştırmadan çöplerimizi attığımızda geri dönüşümü olan maddeleri de geri dönüşümsüz hale getirmekteyiz) yerine getirememekte, geri dönüşüm için kullanılabilecek zaman, emek ve bütçeyi, çöp ayrıştırmakta harcamış ve baltalamış olmaktayız.

3) Buraya kadar olan en önemli ve temel adımı evlerimizde attıktan sonra, atacağımız her adım bize bir artı kazanç olarak geri dönecektir. Peki bunlar nedir?

-Her birimiz, istediğimiz sürece, apartman/site yönetimlerimizden bu konuyla alakalı bilgilendirici broşürleri apartman ve site geneline asmalarını talep edebilir, toplanan aidatların ufacık bir kısmıyla (eğer hali hazırda bu şekilde değilse), apartman ve site genelindeki çöp bidonlarının ayrıştırmaya yönelik olarak düzenlenmesini talep edebiliriz.

-İsteyen gönüllüler olarak bağlı bulunduğumuz belediyelere mektup/e-posta/telefon gibi iletişim araçlarıyla ulaşıp, yaşadığımız sokak ve mahallelerde çöp ayrıştırmaya yönelik çöp kutu ve konteynırlarının sağlanmasını talep edebiliriz.

4) Biz bunları yaptıktan sonra, emin olun, daha üst merciilerde bu hususta daha ciddi adımlar atacaktır. Mesele, arz-talep meselesidir. Bu şekilde hem bizler hem doğa kazanmakta, hem de geri dönüşüm sektöründe yeni iş alanları açılmakta, ve sonuç olarak bundan tüm bireyler, ülke ve içinde yaşadığımız dünya karlı çıkmaktadır.

**LÜTFEN BU KONUNUN ÖNEMİNİ KAVRAYALIM VE CİDDİYE ALALIM. Evlerimizden başlayarak çöplerin ayrıştırılmasını sağlayalım. Toplamda her gün sadece 5 dakika daha fazla harcamış olacaksınız belki, ama internette çevreyi korumaya yönelik attığınız her "like"tan ve harcadığınız belki 10-15 dakikadan daha faydalı olacak, ve çözümün kendisi siz olacaksınız. Eminim ki hepimizin yaşamımıza dair yapacağı önemli işler ve çözeceği önemli sorunlar mevcuttur. Ama unutmayalım bir yaşama, içinde yaşayabileceğimiz bir doğaya sahip olduğumuz sürece.

Bugün Selin imzanı bekliyor!

Selin Ak bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Herkes: Çok geç olmadan, hemen şimdi çöpleri ayrıştıralım, dünyada yaşanabilirliği sağlayalım!». Selin ve imza atan diğer 809 kişiye katıl.