ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEK! GLUTENSİZ YİYECEKLER KISITLI VE ÇOK PAHALI!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi); bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ise size uzman hekim tarafından önerilen gluten içermeyen besinlerle beslenmektir. Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Çölyaklı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı yememek durumundadır. Mısır unu, pirinç unu, soya unu, patates unu gibi maddeler gluten içermediği için rahatça tüketilebilir. Çölyak hastaları gluten unundan yememelidir. Ülkemiz de glutensiz gıdalar yetersiz olmakla beraber, fahiş fiyatlara satılmaktadır. Bu duruma dikkat çekmek ve devlet başta olmak üzere, bütün kurumların, üreticilerin, bu konuyla ilgili çalışmalar başlatıp çölyak hastalarına destek olmasını istiyoruz.