“Lüks Değil İhtiyaç” Her Kadın Regl Ürünlerine Erişebilmeli. %18 KDV Düşürülsün.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 50.000.
50.000 imzaya ulaşıldığında, bu kampanya Change.org’da en fazla imzalanan kampanyalardan birisi olur.

TBMM ve tarafına Nehir - Yeşim Çetintaş bu kampanyayı başlattı

Merhaba, biz iki kardeş, Nehir ve Yeşim Çetintaş, 14 ve 18 yaşlarında iki kardeşiz. İskoçya'da, kadınların kullandığı hijyenik regl ürünlerinin ücretsiz olacağı haberini gördüğümüz gün bu kampanyayı başlatmak istedik. Çünkü, "Neden bizim ülkemizde de kadınlar bu ürünlere en azından daha uygun fiyata ulaşmasın" diye düşündük.

Türkiye’de regl döneminden geçen çoğu kadın benzer sorunlarla karşılaşır ama bazı kadınlar için bu dönem çok daha zorlayıcı geçiyor. Bunun nedeni ekonomik farklılıklar. Regl olan her kadın hijyenik regl ürünlerine erişim sağlayamıyor çünkü bu ürünler “lüks tüketim” kategorisinde değerlendiriliyor ve %18 KDV alınıyor.

Ülkemizde çoğu kadın ekonomik anlamda gücü yetmediği için bu ürünlere erişim sağlayamıyor; bez parçaları, kağıt ve peçete gibi ürünler kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu da birçok sağlık problemine sebep oluyor.

Toplumun yarısının ulaşmak zorunda olduğu bir ürün neden lüks olarak değerlendiriliyor? Bu ürünler için %18 KDV ne kadar gerekli? İşte bu kampanyayı başlatmamızın sebebi bu sorular. Her kadının ihtiyaç duyduğu bu ürünlere neden sadece ekonomik anlamda gücü yeten kadınlar erişebiliyor? Bu dönem sizce bir istek mi yoksa bir zorunluluk mu?

Peki Dünya'da durum ne?

• İskoçya Parlamentosu kadınlara ücretsiz hijyenik ped uygulamasını onayladı.
  • Bu ülkelerde hijyenik regl ürünlerinden vergi alınmıyor: İngiltere, İrlanda, Güney Afrika, Avustralya, Kanada, Hindistan, Malezya, Nikaraguay, Uganda, Kenya, Tanzanya, Nijerya, Jamaika, Lübnan, Kolombiya, Ruanda.

• Almanya, hijyenik ped ürünlerinin KDV'sini %19'dan %7'ye düşürdü.

Hijyenik regl ürünleri, toplumda ekonomik olarak bu ürünlere gücü yetmeyen kadınların regl dönemleri yok sayılarak fiyatlandırılmış gibi duruyor. Toplumun %50'sinin ihtiyaç duyduğu ve ulaşmak zorunda olduğu bu ürünler lüks veya istek olarak adlandırılamaz bu ürünler birer ihtiyaçtır.

Eğer ekonomik durumu iyi olan bir bireyseniz bu ürünlere ulaşabilecek kadar şanslısınız. Fakat ekonomik durumu bu ürünleri karşılayabilecek durumda olmayan bir bireyseniz çok üzgünüz ama bu lüks ürünlere erişim sağlayamazsınız. Böyle bir anlayış biçimi görüyoruz; paranız varsa bu dönemi hijyenik bir şekilde geçirmek sizin hakkınız eğer paranız yoksa bu dönemi hijyenik bir şekilde geçirmek sizin için bir lüks. İşte bu şekilde yorumlanan “regl dönemi” artık ekonomik bir durum haline gelmiş durumda. Bu durumda paranız kadar sağlıklı olma hakkınız var. Kadınların sağlığı ekonomik durumlarına bağlı olmamalı. Ekonomik durumları fark etmeksizin her kadın sağlıklı ve hijyenik bir menstrual dönem geçirebilmeli.

Mecburi bir ihtiyaç olan regl ürünlerinin ülkemizde de fiyat düzenlenmesi yapılmasını talep ediyoruz. O halde tüm kadınların ihtiyaç duyduğu ve sağlıklı bir regl dönemi için kullanmak zorunda olduğu bu ürünlerin bizim ülkemizde de uygun fiyatlardan satılması, “lüks tüketim” kategorisinden çıkması, %18 KDV’nin düşürülmesi ve her kadının sağlıklı bir menstrual dönem geçirebilmesi için sizde bu kampanyanın bir parçası olun!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 50.000.