Petitioning United Nations (Secretary-General of the United Nations) and 3 others

Create a Constitutional Commission, Develop and Discuss the Syrian Constitution Urgently!

0 have signed. Let’s get to 200.

@SaveSyriaFuture - Twitter

#SaveSyrianFuture

aalrashed-al-Sumari@mail.com

(scroll down for English / العربية)

Mr. Antonio Guterres,
Secretary General
United Nations

Dear Mr. Secretary General,

The civil war in Syria has been raging on for more than six years, longer than World War II. The Syrian people suffer heavy losses. The brutality of some parties of the conflict knows neither borders nor limits.
People, who went out on the streets of Syria in March 2011, are long forgotten. Their peaceful demonstrations for democratic reforms were treacherously exploited against themselves. The noble and just opposition of that time was poisoned by dirty ideas of strive for power, injected by some foreign sponsors, while the Syrian people's right for peaceful life, sovereignty and independence was shattered into pieces. Our country faced military intervention. Terrorism is spreading its reach on the Syrian soil impudently, daringly and devastatingly.
However, our desire to put an end to this war is getting stronger with every passing day. The memory of 500,000 souls of our martyred brothers and sisters fuels our desire to liberate Syria. The huge number of victims which continues to grow is desperately crying about the need to end this violent and bloody conflict.
Understanding that it is impossible to achieve peace by brutal force only, we demand an immediate and unconditional dialogue about political settlement of Syrian crisis.
The war exhausted the people of Syria who have lost all faith in the UN and no longer believe that it is able to restore peace. Our hearts wring with regret and grievous pain when we hear the opposition politicians refuse to participate in the negotiations and reject peace initiatives because of 'non-compliance' with legal formalities, while our children are deprived of home and food.

Only political dialogue can bring a long-awaited peace to the Syrian land!

1. This is why we strongly demand an immediate creation of a constitutional commission, organization of a broad discussion of the draft constitution at all political platforms including Geneva and Astana in order to foster the political process for a peaceful settlement. The procedures and terms of power transition must not hamper the discussion of the future of Syria and should not have a negative impact on the emerging peace process.
  2. We demand to grant the Syrian Constitutional Commission all the powers, including the right to participate in the negotiations as a force independent from the government and opposition. We demand the collection and analysis of the public opinion and proposals of any Syrian citizen, as well as the elaboration of provisions for discussing the future prototype of the constitution to be included into the duties of the Commission. It is also necessary to give the Constitutional Commission the right to interact with other democratic institutions in order to exchange experience in the domain of state building.
  3. The UN and all of the members of the Security Council should facilitate the involvement of all parties in the negotiations. We strongly demand to include the representatives of the opposing sides which are involved into the negotiation process and have confirmed their readiness for a peaceful settlement of the conflict in the Constitutional Commission. Those who reject peaceful settlement must bear responsibility for inciting hatred and waging war against our country and must be brought to international justice.

Long live free and independent Syria!

الشعب السوري يطالب تشكيل لجنة دستورية لـصياغة ومناقشة الدستور السوري الجديد

السيد أنتونيو غوتيريش المحترم
الأمين العام للأمم المتحدة

سعادة الأمين العام

لا تزال الحرب الأهلية في سوريا مستمرة لفترة ستة أعوام وهي أطول من الحرب العالمية الثانية في حين نشهد العنف تمارسه أطارف الصراع بدون أي حدود. ولقد غرق السوريون الذين خرجوا إلى شوارع في غياهب النسيان وتم استغلالهم في خطط ماكرة ضد الشعب السوري وتم تسميم الثورة المباركة بأوامر الرعاة الخارجيين وانتزاع النفوذ والمنافسات والخلافات والاشتباكات والاقتتال وتم تجاهل حق الشعب السوري في السلام تجاهلاً مطلقاً.
تواجه بلادنا التدخل العسكري واسع النطاق وظلم الإرهاب والحرب الإعلامية الشرسة الذي خلط بين الخير والشر وقام بإعادة كتابة تاريخ الشعب السوري وتمنع الحرب من إعادة توحيد الأراضي السورية.
وعلى رغم كل ذلك فإننا صابرون وصامدون في جهودنا من أجل إنهاء الحرب. نحمل في قلوبنا ذكري إخواننا الشهداء وأخواتنا الشهيدات الذي يلزمنا بمكافحة من أجل تحرير سوريا ويؤكد عدد الضحايا الهائل الحاجة الماسة إلى وقف الصراع الدموي على الفور.
بإدراك أن استخدام القوة فقط لا يكفي لاستعادة السلام نطالب تحفيز الحوار السياسي حول إيجاد تسوية للأزمة السورية.
إن الشعب السوري تعب من إراقة الدماء وفقد الثقة بقدرة الأمم المتحدة على استعادة السلام. من المؤلم أن نسمع أصوات السياسيين الذرين يرفضون المباحثات وينتقدون المبادرات السلمية بحجة أنها لا توافق الشكليات القانونية في حين يكون أطفالنا جائعين وبلا مأوى.
الحوار السياسي مخرج وحيد لإعادة السلام على جميع الأراضي السورية! نطالب بتشكيل لجنة دستورية وتحفيز الحوار المشتمل حول صياغة الدستور الجديد على كافة المنصات المتاحة وفي جنيف وأستانا من أجل تسريع العملية السياسية. نعتقد أن موضوع آلية الانتقال السياسي وموعد له لا يمنعنا من بحث مستقبل سوريا ولا يستطيع أن ينعكس سلبياً على عملية السلام.
نطالب منح اللجنة بكافة الحقوق من بينها حق مشاركة في المباحثات بصفة جهة مستقلة من الحكومة والمعارضة وتكليفها بتحليل الرأي العام وقبول الاقتراحات من جميع السوريين وصياغة مواد الدستور الجديد ومنح لها حق التعاون مع المنظمات والهيئات الديموقراطية الأخرى من أجل تبادل الخبرة في مجال بناء الدولة.
نطالب الأمم المتحدة وأعضاء مجلس الأمن الدولي بالأخص مساهمة في جمع كافة الأطراف وراء طاولة المباحثات ونطالب تشكيل اللجنة الدستورية من ممثلي الأطراف التي أكدت استعدادها لاستخدام الوسائل السلمية وأما الذين يرفضون التسوية السلمية فنطالب اعتبارهم قائمين بتأجيج الكراهية واشعال الحرب ضد شعبنا وتقديمهم إلى العدالة الدولية.

عاشت سوريا حرة أبية

This petition will be delivered to:
  • United Nations
    (Secretary-General of the United Nations)
  • United Nations
    Mr. Antonio Guterres (Secretary-General of the United Nations)
  • United Nations

This petition starter stood up and took action. Will you do the same?

Today: Abdulrahman al-Rashed is counting on you

Abdulrahman al-Rashed al-Sumari needs your help with “Help us Save our Future! Children of Syrian People need you! Join our movement in support of peace!”. Join Abdulrahman al-Rashed and 128 supporters today.