TBMM Sözünü Tut, Havayı Kirletme İzni Verme #temizhavahaktır #TBMMsözünütut

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 150.000.

Bu kampanya 14 Şubat 2019 tarihinde 68 bin imzayla başarıya ulaşmıştı. Kömürlü termik santrallere 2 yıl daha havayı kirletme izni veren tasarı geri çekilmişti. Ancak şimdi, yeniden, 15 adet kömürlü termik santrale 4. kez havayı kirletme izni verilmek isteniyor. Üstelik tasarı geçerse bu kez, 2022 Haziran ayına kadar havayı kirletme izinleri olacak.

Daha önce başardık, şimdi daha da çoğalarak yine bu iznin önüne geçebiliriz.

Teklif yasalaşırsa, Türkiye’nin en eski ve kirli santralleri 2,5 yıl daha havayı kirletmeye ve halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek. Bu da yılda 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve 1500 hastaneye yatışın yanı sıra, her gün 170 çocukta astım atağı demek!

#temizhavahaktır ve #TBMMsözünütut demek için lütfen kampanyayı imzala.

Meclisteki tüm partilerin grup başkan vekillerine hep birlikte seslenelim.

Talebimiz Şubat ayındakiyle aynı: Bu santrallerin havayı kirletmesine izin verecek tasarı reddedilsin.

Şubat 2019'da başarıya ulaşan kampanyanın metni aşağıdadır:

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan yeni torba yasa teklifindeki Madde 45, ömrünü doldurmuş en az 10 termik santrale 2 yıl daha baca gazı filtresi olmadan veya limitlere uymadan çalışma izni verecek.

Madde 45 kabul edilirse, yılda 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve 1500 hastaneye yatışın yanı sıra, her gün 170 çocukta astım atağı demek!

Bizler zaten yıllardan beri, filtresiz çalışan bacalardan veya kül barajı olmadığı için rüzgarda uçan küllerden çıkan zehirli maddeleri soluyoruz. Çan, Çatalağzı, Seyitömer, Tunçbilek, Afşin Elbistan, Muğla Yatağan, Soma’da balkonlarımıza beyaz çamaşır asamıyoruz hatta bu sene Afşin’de yağan kar bile griye dönüştü. Aile büyüklerimizi akciğer kanserinden ve çocuklarımızı astımdan hastanelere taşıyoruz sürekli.

Temiz hava solumak bir haktır, 2 yıl daha beklemez. Hepimiz her gün nefes alıyoruz. Ayrıca bu zehirli maddeler sadece bizi etkilemiyor, bilimsel çalışmalara göre partikül maddeler 1000 km bile giderek tüm Türkiye’nin ve hatta komşu ülkelerin bile havasını kirletiyor. Artık emekli olması gereken bu kömürlü santraller hepimizin havasını, toprağını, sağlığını ve doğasını kirletiyor.

Mecliste bulunan siyasi parti grup başkan vekilleri ve diğer milletvekillerinden, Zonguldak / Çatalağzı, Çanakkale / Çan, Kütahya / Seyitömer ve Tunçbilek, Manisa / Soma, Muğla / Yatağan, Kahramanmaraş / Elbistan,  Sivas / Kangal, Şırnak ve Karabük’te bulunan bu kirli santrallerin 2 yıl daha havayı kirletmesine izin verecek Madde 45’i reddetmelerini istiyoruz.

TEMA Zonguldak Temsilciliği

Yaşanabilir Zonguldak Platformu