Vrem transparența achizițiilor de urgență

0 have signed. Let’s get to 1,000!


Moldova luptă. În stare de urgență, instituțiile fac achiziții rapide. Este corect și necesar. Este de înțeles. Acum chiar nu există timp pentru procedurile standard de licitații. Noi urgențe apar zilnic. 

Transparența, de asemenea, este o urgență și are o importanță strategică. Moldova rămâne o țară coruptă. În lipsa unei transparențe maxime achizițiilor de urgență, există riscul real ca banii care pot fi utilizați pentru echipamente și consumabile, pentru salarii personalului medical, să fie delapidați cu ușurință. Chiar și pe timp de pandemie. Chiar și acum, când trebuiesc bani pentru a salva vieți și a proteja personalul medical. Chiar și acum, pe undeva în țara noastră, se fură banul public. În întuneric. 

O transparență maximă va adresa acest risc, cel puțin parțial. Acceptăm faptul că achizițiile de gestionare a crizei trebuie să fie efectuate operativ. Totuși, în paralel, se impune necesitatea unui efort de informare a populației vizavi deciziile financiare luate. Această muncă de transparentizare nu trebuie să creeze nici un disconfort sau întârziere procesului de achiziții de urgență, dar ea trebuie să aibă loc.

Adițional resurselor financiare din buget, mai multe autorități centrale și locale au inițiat colectări de fonduri de la populație. Și aici este mare nevoie de transparență. 

Populația trebuie să cunoască cât s-a alocat din buget, cât s-a adunat din donații, cum s-au utilizat acești bani, cât s-a cheltuit, ce cheltuieli planificate sunt cunoscute, ce stocuri sunt în dotare, ce stocuri trebuiesc suplinite, câte teste s-au făcut, câte teste mai există. 

La o săptămână de la declararea stării de urgență, transparența deciziilor financiare, a achizițiilor de urgență, inclusiv a celor planificate - este insuficientă. Se pare că ea nu constituie o prioritate majoră. Această breșă trebuie adresată urgent. 

Calitatea și credibilitatea informației oferite publicului larg este crucială. Din acest motiv, cei de la care vine această comunicare  trebuie să fie independenți, atât politic, cât și administrativ, de Guvern, lucru care va contribui la încrederea populației. 

Soluția:

Echipă independentă dedicată permanent unui singur obiectiv - transparența achizițiilor de urgență și a altor aspecte financiare. Este rolul perfect pentru un grup independent din opoziție și societatea civilă, care să-și dedice întreg timpul unui singur obiectiv - transparența maximă, timp în care executivul se poate concentra pe eforturile de gestionare a crizei.  Însăși existența unui asemenea mecanism care nu se află sub controlul politic sau administrativ al guvernării poate preveni posibile decizii greșite cu implicarea banului public. 

Accesul la informație trebuie maximizat, nu invers. Chiar în Dispoziția nr 1 din 18 martie 2018, se triplează termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor. Această decizie trebuie anulată. Ea nu este nici necesară, nici productivă, nici proporțională. Dimpotrivă, pentru a alimenta încrederea populației, accesul la informație acum este mai important ca oricând. Instituțiile trebuie să deschidă informația mai mult ca niciodată. 

Beneficiile:

Utilizarea eficientă a banului public și prevenirea delapidărilor. Așa economisim bani. Pe timp de criză e un beneficiu imens. Banii trebuiesc economisiți și utilizați cât mai eficient. 

Informarea populației. Iar o populație informată înseamnă încredere în stat. O echipă independentă își va dedica întreg timpul unui singur obiectiv - de a informa calitativ populația. La moment nimeni nu îndeplinește acest rol eficient. 

Așa salvăm vieți. Așa dotăm mai eficient personalul medical. 

În doar câteva zile putem porni o platformă de comunicare calitativă despre achizițiile de urgență și alte decizii financiare care sunt luate sau urmează a fi luate, lucru care va contribui eficient la stabilirea unei relații de încredere între cetățeni și stat într-o perioadă extrem de dificilă.