#SavePeopleNotPlanes - Κόκκινη γραμμή στην κρατική ενίσχυση των αερογραμμών

0 have signed. Let’s get to 150,000!

Austria | Belgium | Czechia | Denmark | France | Germany | Greece | International | Italy | Mexico | Portugal | Spain | Switzerland | The Netherlands | United Kingdom

Μέσα στην κρίση του Κορονοϊού, ενώ ο κόσμος παλεύει ενάντια στον ιό και αμέτρητοι εργαζόμενοι χάνουν τα εισοδήματα τους, η βιομηχανία των αερομεταφορών απαιτεί τεράστια και άνευ όρων πακέτα ενίσχυσης προερχόμενα από φορολογούμενους. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψει στον τομέα των αερομεταφορών να επιστρέψει στην προηγούμενη επιχειρηματική τακτική του αφού θα έχει νικηθεί ο κορονοϊός: το δημόσιο χρήμα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι και το κλίμα θα έχουν προτεραιότητα.

Απαιτούμε:

1. Πρώτα οι άνθρωποι

2. Μια δίκαιη μετάβαση: Προς μια Κλιματικά-Ασφαλή Κινητικότητα

3. Δεν πληρώνουν φόρο; Δεν παίρνουν πακέτα ενίσχυσης!

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα δουλέψουμε μαζί τις επόμενες βδομάδες για να αυξήσουμε την επίγνωση και να ασκήσουμε πολιτική πίεση.

Αυτές οι απαιτήσεις, που υποστηρίζονται από περισσότερους από 250 οργανισμούς παγκοσμίως, είναι το ξεκίνημα ενός ταξιδιού - μείνετε ενημερωμένοι και ενεργοί μέσω του Stay Grounded newsletter.

Διαβάστε ολόκληρη την αίτηση:

Μέσα στην κρίση του Κορονοϊού, ενώ ο κόσμος παλεύει ενάντια στον ιό και αμέτρητοι εργαζόμενοι χάνουν τα εισοδήματα τους, η βιομηχανία των αερομεταφορών απαιτεί τεράστια και άνευ όρων πακέτα ενίσχυσης προερχόμενα από φορολογούμενους. Παρ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, η αεροβιομηχανία αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια να λήξουν αυτές οι άδικες φοροαπαλλαγές και αρνούνται να συνεισφέρουν ουσιωδώς στους παγκόσμιους στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων – που απαιτεί μέτρα για σημαντική μείωση των αερομεταφορών.

Όχι μόνο ο κλάδος των αερομεταφορών είναι υπεύθυνος για το 5-8% της παγκόσμιας επίδρασης στο κλίμα, προκαλούμενη κυρίως από μια μειονότητα συχνών ταξιδευτών, αλλά και υποθέτει ότι μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει. Έχουν λάβει τεράστια κέρδη τις τελευταίες δεκαετίες, πάνω στις πλάτες των χαμηλόμισθων εργαζομένων και εις βάρος του κλίματος.

Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από την παρούσα κρίση χρειάζονται υποστήριξη, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τη βιομηχανία αερομεταφορών να τη γλιτώσει ιδιωτικοποιώντας το κέρδος ενώ το δημόσιο πληρώνει για τις απώλειες της. Αν δεν εξετάσουμε τα δομικά προβλήματα που κάνουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας τόσο ευάλωτες σε κρίσεις σαν αυτή, θα είμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι στις επόμενες καθώς οι ανισότητες μέσα και ανάμεσα στις χώρες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και οι οικολογικές και κλιματικές επείγουσες καταστάσεις χειροτερεύουν.

Οι κρατικές ενισχύσεις δεν πρέπει να επιτρέψουν στον τομέα των αερομεταφορών να επιστρέψει στην προηγούμενη επιχειρηματική τακτική του μετά που θα έχει νικηθεί ο κορονοϊός: οποιοδήποτε δημόσιο χρήμα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι και το κλίμα θα έχουν προτεραιότητα.

Απαιτούμε:

Πρώτα οι άνθρωποι

Αντί να εγγυόμαστε διευθυντές και μετόχους, κάθε χρηματική ενίσχυση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι υποστηρίζονται με ισχυρή προστασία εργασίας και υγείας, και ότι ένα πραγματικό βασικό εισόδημα ζωής παρέχεται για τις/τους αεροσυνοδούς, τις/τους πιλότους, το προσωπικό εδάφους, τους εστιάτορες και άλλους εργαζομένους που επηρεάζονται.

Μια δίκαιη μετάβαση: Προς μια Κλιματικά-Ασφαλή Κινητικότητα

Μια προϋπόθεση για δίκαιη υποστήριξη πρέπει να είναι ότι η βιομηχανία των αερομεταφορών θα συμμορφωθεί με την συμφωνία του Παρισιού ως προς τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1.5οC . Οι μειώσεις των εκπομπών πρέπει να είναι απόλυτες και να μην προκύπτουν από λογιστικούς μηχανισμούς, όπως οι αντισταθμίσεις, ούτε να βασίζονται στα βιοκαύσιμα που βλάπτουν το περιβάλλον, τη διατροφική ασφάλεια και τα δικαιώματα γης. Εφόσον η “πράσινη πτήση” είναι ψευδαίσθηση, το εναέριο ταξίδι πρέπει να μειωθεί. Για μια δίκαιη ανάκαμψη, η δημοκρατική λήψη αποφάσεων και η δημόσια ιδιοκτησία είναι αποφασιστικοί παράγοντες. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν μια δίκαιη μετάβαση: αλλαγές στο σύστημα δικτύων μεταφοράς, που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε προσιτές εναλλακτικές (όπως το ταξίδι μέσω σιδηρόδρομων) και να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να μετακινηθούν από δουλειές που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα προς πιο αξιοπρεπείς κλιματικά θέσεις εργασίας.

Δεν πληρώνουν φόρο; Δεν παίρνουν πακέτα ενίσχυσης!

Δεν είναι δίκαιο να σώσουμε την βιομηχανία των αερομεταφορών με χρήματα φορολογουμένων εφόσον δεν πληρώνει σχεδόν καθόλου φόρους, δίνοντας της έτσι άδικο πλεονέκτημα έναντι άλλων μέσων μεταφοράς με λιγότερες εκπομπές αερίων. Οι φοροαπαλλαγές επομένως πρέπει να σταματήσουν: οι αερογραμμές πρέπει να είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν φόρο στη κηροζίνη και αντί για προγράμματα Μιλίων που εντατικοποιούν το εναέριο ταξίδι, δίκαιες και προοδευτικές φορολογίες πρέπει να εφαρμοστούν.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε την τωρινή ακούσια παύση των αερομεταφορών για να χτίσουμε έναν τομέα μεταφοράς πιο ασφαλή για το κλίμα και να δημιουργήσουμε ανθεκτικότητα για μελλοντικές κρίσεις.

Αυτη η ψηφοφορία ξεκίνησε στην Ελλάδα απο το Stay Grounded και το Kastelli Satellites