Premestimo Prirodnjački muzej u Beogradu u zgradu stare železničke stanice

Premestimo Prirodnjački muzej u Beogradu u zgradu stare železničke stanice

Started
5 September 2020
Petition to
Gradonačelnik Zoran Radojičić and 1 other
Signatures: 93Next Goal: 100
Support now

Why this petition matters

Started by Mihajlo Popesku

Prirodnjački muzej u Beogradu, osnovan 1895. godine, je jedna od najstarijih srpskih ustanova, i raspolaže fascinantno bogatim prirodnjačkim zbirkama i knjigama. 

Prirodnjački muzej nema stalnu postavku, već se u privremenom prostoru čuva ogromna prirodna i kulturna baština sa 117 zbirki i preko milion primeraka iz Srbije, sa Balkana i iz celog sveta. Uprkos nedostatku izložbenog prostora, Prirodnjački muzej već godinama intenzivno radi na izložbama, naučnim istraživanjima i skupovima i radionicama za decu svih uzrasta.

Gradske vlasti trenutno obnavljaju zgradu stare železničke stanice površine 6,000m2 i imajući u vidu veličinu prostora smatramo da u ovoj zgradi treba da bude Prirodnjački muzej, jer muzej već decenijama nema uslove da nase bogatstvo pokaže domaćim i stranim posetiocima. Prirodnjački muzeji sveta, poput onih u Londonu, Njujorku ili Beču, su ne samo vodeće atrakcije za turiste, već i centri za edukaciju i razvoj nauke.

Dakle, najbljubaznije zahtevamo od gradskih vlasti da se Prirodnjački muzej preseli u obnovljenu zgradu železničke stanice. Time bi Prirodnjački muzej mogao da, na dovoljno velikom prostoru, izloži svoje brojne eksponate, proširi edukativni sadržaj o biološkom, geološkom i kulturnom nasleđu nase zemlje i regiona, a samim tim i privuče više posetilaca.

Beograd i Srbija zaslužuju da Prirodnjački muzej dobije novi i veći prostor.

 

Support now
Signatures: 93Next Goal: 100
Support now

Decision-Makers

  • Gradonačelnik Zoran Radojičić
  • Zamenik gradonačelnika Goran Vesić