SAČUVAJ CVIJET ZA LEPTIRA LET! Stvorimo cvjetne oaze za kukce i smanjimo košnju u Zagrebu

0 have signed. Let’s get to 500!
At 500 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!

Zeleni klik! started this petition to Grad Zagreb

Uređene zelene površine su lijepe, ali iza te ljepote krije se veliki problem.

Pretjeranom košnjom zelenih javnih površina u Zagrebu uništava se stanište za korisne kukce koji su nužni za održavanje bioraznolikosti.

Kukci oprašuju 80% biljaka na Zemlji. Važno je sačuvati male čuvare prirodne ravnoteže: leptire, solitarne i medonosne pčele, bumbare, ose i mnoge druge oprašivače jer time zapravo čuvamo ljude. Kukci oprašivači ključni su za očuvanje prirodne ravnoteže u urbanim sredinama, koje bez toga postaju odvojene od prirode, a to se pokazalo pogubno za cijelu zajednicu, za:

•    biljke, koje se ne mogu prirodno oprašivati;
  •    životinje, koje nemaju stanište na kojemu bi obavljale svoju prirodnu ulogu i ostvarile ravnotežu;
  •    ljude, koji su prirodna bića, a zbog modernog načina života postaju odvojeni od prirode, otuđeni, okruženi neprirodnim, hibridnim zelenim površinama.

Postoji i drugačiji pristup, koji želimo podržati:

• Želimo sačuvati bioraznolikost u našem Zagrebu.
  • Želimo da se kosi manje: osobito u rubnim dijelovima grada može se odrediti određen dio zelenih površina na kojima se kosi dva, najviše tri puta godišnje
  • Želimo da se na što više zelenih površina u gradu formiraju mali „cvjetni otočići divljine – vrtovi leptira“ na kojima će se kukci neometano hraniti i razmnožavati

Na taj način ćemo:

• Sačuvati sredstva koja sad trošimo za košnju zelenih površina i usmjeriti ih u formiranje cvjetnih otočića – „vrtova leptira“
  • Smanjiti odvoz i zbrinjavanje organskog materijala nastalog košnjom, što zagađuje okoliš upotrebom kosilica, kamiona i drugih strojeva koji se koriste u gradu i kompostani
  • Smanjiti trošak za zalijevanje i uređenje zelenih površina, kao i sredstava za zaštitu i prihranu ukrasnih biljaka i usmjeriti sredstva u formiranje cvjetnih otočića – „vrtova leptira“
  • Povećati bioraznolikost u Zagrebu - stvoriti prirodno stanište za korisne kukce-oprašivače i lokalne biljke

Inicijativu pokreću školski volonteri OŠ Prečko i OŠ Nikola Tesla te će je naše „malo“ dječje izaslanstvo predstaviti u Uredu gradonačelnika i zatražiti obećanja da će se o ovoj inicijativi razmisliti i nastojati primijeniti naše prijedloge u održavanju javnih zelenih površina.

Podržite nastojanja naše djece da naš grad postane bolje za sve naše stanovnike. Sačuvajmo cvijet za leptira let!

Više o akciji...

0 have signed. Let’s get to 500!