Zaštitimo kulturu grada Splita od političkog kadroviranja!

0 have signed. Let’s get to 2,500!


Mi, kulturni radnici, umjetnici, publika i građani, ovom peticijom tražimo da se raspusti Upravno vijeće Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, da se provedu novi izbori za članove Upravnog vijeća Centra koji su usklađeni sa Zakonom o upravljanju ustanovama u kulturi (Članak 3.), da se poništi odluka Upravnog vijeća o imenovanju Ive Uglešića za ravnatelja Centra, da se ponovno raspišu izbori i izabere kandidat ili kandidatkinja koji/a svojom iskustvom, edukacijom i planom razvoja Centra u četverogodišnjem mandatu predstavlja najboljeg kandidata ili kandidatkinju.

Prema informacijama poznatima javnosti vjerujemo da se Upravno vijeće Centra nije vodilo kriterijima profesionalne kvalitete već kriterijem političke podobnosti.

Ovom peticijom obraćamo pozornost na nekoliko stavova na kojima temeljimo svoje zahtjeve:

1. Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u mandatu Tamare Visković doživio je procvat u programskom i financijskom smislu te radu sa zajednicom tj. publikom. Centar ispunjava smisao svojeg postojanja, odgovara na realne potrebe korisnika, program i aktivnosti Centra su  uključivi, aktivnosti i program su usklađeni s dugoročnim planiranjem i održivim razvojem koji je promišljen i suvremen, Centar razvija odnose sa svojim korisnicima, razvija postojeću publiku i stvara novu.

Centar je jedina gradska ustanova koja nije proračunski korisnik, drugim riječima najvećim se dijelom financira vlastitim radom i kvalitetnim prijavljivanjem na natječaje Ministarstva kulture, EU-fondova , HAVC-a, raznih agencija i javnih natječaja.
U mandatu Tamare Visković ostvareno je javno-civilno partnerstvo između ustanove u kulturi i organizacije civilnog društva na upravljanju I programiranju prostora Ljetnog kina Bačvice. Ovo partnerstvo nije bilo uvjetovano nekim od projekata niti fondovima Europskog socijalnog fonda već isključivo dobrom voljom temeljenom na kvalitetnoj dugogodišnjoj suradnji što je jedini primjer takvog partnerstva u gradu Splitu. Na ovaj način zaštićena je namjena Ljetnog kina Bačvice kao javnog prostora za kinematografsku djelatnost. Postavljanjem političke podobne osobe na mjesto ravnatelja Centra direktno se ugrožava upravo ovo zaštita i otvara prostor za malverzacije s namjenom Ljetnog kina.

Iz onoga što odabrani kandidat izjavljuje za medije vidi se da ne samo da ne nudi ništa što Centar već nije (Centar je odavno otvoren prema građanima, prijavljuje se na natječaje Ministarstva kulture i natječaje Europske unije, dobro surađuje s Gradom Splitom i medijima), a navesti da će se Centar za cjeloživotno obrazovanje fokusirati na edukativni program pokazuje da uopće niti ne zna što Centar radi, niti je upućen u program ustanove koju bi vodio.

2. Da se poštuje Zakon o upravljanju ustanovama u kulturi koji kaže u Članku 3. da se članovi Upravnog vijeća iz redova predstavničkih tijela biraju iz redova uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika, a ne po principu pripadnosti vladajućim strankama ne bi se našli u ovoj situaciji da nam politički angažirani pojedinci bez ikakvog iskustva rada u kulturi i umjetnosti kadroviraju ravnatelje ustanova u kulturi.

Zbog očuvanja kulture i umjetnosti grada Splita, zbog očuvanja jedne od rijetkih institucija u kojima se stvara i realizira kvalitetan obrazovni i kulturni program, i prostora u kojem se građani, drugi kulturni radnici i umjetnici osjećaju pozvani, pozivamo vas da potpišete ovu peticiju i pomognete zaštiti Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata od još jednog političkog kadroviranja u gradu Splitu.

Ovim putem tražimo i javnu objavu biografija i programa kandidata jer se radi o javnim dokumentima.