Petition Closed

This petition had 1,118 supporters

Gradske baštenske zajednice (eng. Community Gardens, Allotments) predstavljaju otvorene isparcelisane površine (od 50m2) sa potrebnom infrastrukturom za uzgoj biljaka (sistem za navodnjavanje, ostava i drugo). Nalaze se u okviru gradskog jezgra ili na periferiji grada na zemljištu privremenog, a poželjno i trajnog karaktera. Parcele unutar površine su pod jednakim uslovima dostupne svima koji ih žele obrađivati i istovremeno su otvorene za volontere i javnosti.

Tražimo da se na prostoru grada Beograda odredi odgovarajuće zemljište za osnivanje baštenske zajednice što pre, kao i da ovaj koncept bude prepoznat od strane svih relevantnih institucija i organizacija tokom planiranja grada.

Gradske baštenske zajednice prepoznate su kao alat za kreiranje održivih gradova u mnogim svetskim metropolama poput Berlina, Pariza, Nju Jorka i Havane. Iskustva ovih gradova ukazuju na četiri vrste koristi koje lokalna zajednica dobija osnivanjem gradskih baštenskih zajednica:

ekološke - očuvanje i uspostavljanje novih zelenih površina, smanjenje zagađenja, poboljšanje kvaliteta vazduha, smanjenje uticaja klimatskih promena;

ekonomske - podsticanje lokalne ekonomije, doprinos ostvarivanju prehrambene nezavisnosti građana i građanki;

zdravstvene - edukacija populacije, posebno najmlađe u vezi sa zdravim i održivim životnim stilovima, poboljšanje kvaliteta života u gradu i

društvene - podsticanje društvene interakcije i lokalnih inicijativa, smanjenje kriminala u oblastima u kojima se nalaze baštenske zajednice.

Od grada Beograda tražimo da obezbedi zemljište za osnivanje gradske baštenske zajednice. To ne iziskuje skoro nikakva ulaganja, a radi se o jačanju lokalne zajednice čime bi grad Beograd dobio novi sadržaj će zasigurno doprineti poboljšanju kvalitete života u gradu.

Udruženja građana “Ama – Centar za negu čoveka i prirode” i “Beogradski festival cveća” kao pokretači pozivaju Vas da podržite građansku inicijativu “Baštalište”.

Today: Katarina is counting on you

Katarina Milenkovic needs your help with “Grad Beograd: Tražimo da se na prostoru grada Beograda odredi odgovarajuće zemljište za osnivanje baštenske zajednice što pre.”. Join Katarina and 1,117 supporters today.