Ifet Feraget - počasni građanin Grada Banjaluka

Ifet Feraget - počasni građanin Grada Banjaluka

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Pravda Za Davida started this petition to Grad Banjaluka

Advokat Ifet Feraget rođen je 1962. godine u Banjaluci u kojoj je i završio osnovnu školu, gimnaziju, a poslije toga i Pravni fakultet kao jedan od najboljih studenata. Nakon studija počinje da radi kao advokat u Banjaluci.

Početkom rata u BiH odlazi u Njemačku, a od 1998. godine živi i radi u Sarajevu.

Gospodin Feraget je nadaleko poznat javnosti BiH, ali i mnogo šire, po tome što već godinama, pro bono, zastupa dvije porodice čije su tragične sudbine došle u žižu čak svjetske javnosti. Riječ je o ubistvima dva mladića – Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke. Ta dva zataškana ubistva postali su simbol institucionalne korupcije i kriminala u pravosuđu BiH.

Gospodin Feraget je jedan od rijetkih pravnika koji je javno, jasno i glasno, rekao da u pravosuđu BiH, nažalost svih nas, sjede i kriminalci koji imaju zadatak da zataškavaju neka od najtežih krivičnih djela, poput ubistava.

Ifet Feraget je, svojim predanim radom i zalaganjem, postao jedan od simbola istrajnosti, upornosti, predanosti i hrabrosti u borbi protiv zloupotrebe pravne države i njenih institucija.

Pravda koja se traži za Davida i Dženana nije samo pravda za dvojicu ubijenih mladića. Ona podrazumijeva pravdu i za sve nas. Ifet Feraget često ističe da rješavanjem ova dva slučaja neće biti potrebna nikakva reforma pravosuđa u BiH.

Zbog svega navedenog, doprinos Ifeta Ferageta borbi za pravnu državu je nemjerljiv i izuzetno dragocjen.

Gospodinu Feragetu je prošle, 2021. godine, Kanton Sarajevo dodijelio Plaketu za izuzetan doprinos bh. društvu u oblasti pravosuđa, za iskazanu odgovornost i nesebično zalaganje u borbi za istinu i pravdu, te očuvanje pravnih i moralnih principa. U obrazloženju se navodi da je Feraget jedan od simbola teške, ali iskrene borbe i njegov doprinos građanskoj zajednici je veliki i potvrđen je javnim mnijenjem.

Potpišite peticiju i podržite našu inicijativu da se gospodinu Ifetu Fergetu dodijeli priznanje „Počasnog građanina Grada Banjaluka“ za 2022. godinu.

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!