Ifet Feraget - počasni građanin Grada Banjaluka

Ifet Feraget - počasni građanin Grada Banjaluka

Started
March 5, 2022
Petition to
Grad Banjaluka
Signatures: 1,780Next Goal: 2,500
Support now

Why this petition matters

Started by Pravda Za Davida

Advokat Ifet Feraget rođen je 1962. godine u Banjaluci u kojoj je i završio osnovnu školu, gimnaziju, a poslije toga i Pravni fakultet kao jedan od najboljih studenata. Nakon studija počinje da radi kao advokat u Banjaluci.

Početkom rata u BiH odlazi u Njemačku, a od 1998. godine živi i radi u Sarajevu.

Gospodin Feraget je nadaleko poznat javnosti BiH, ali i mnogo šire, po tome što već godinama, pro bono, zastupa dvije porodice čije su tragične sudbine došle u žižu čak svjetske javnosti. Riječ je o ubistvima dva mladića – Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke. Ta dva zataškana ubistva postali su simbol institucionalne korupcije i kriminala u pravosuđu BiH.

Gospodin Feraget je jedan od rijetkih pravnika koji je javno, jasno i glasno, rekao da u pravosuđu BiH, nažalost svih nas, sjede i kriminalci koji imaju zadatak da zataškavaju neka od najtežih krivičnih djela, poput ubistava.

Ifet Feraget je, svojim predanim radom i zalaganjem, postao jedan od simbola istrajnosti, upornosti, predanosti i hrabrosti u borbi protiv zloupotrebe pravne države i njenih institucija.

Pravda koja se traži za Davida i Dženana nije samo pravda za dvojicu ubijenih mladića. Ona podrazumijeva pravdu i za sve nas. Ifet Feraget često ističe da rješavanjem ova dva slučaja neće biti potrebna nikakva reforma pravosuđa u BiH.

Zbog svega navedenog, doprinos Ifeta Ferageta borbi za pravnu državu je nemjerljiv i izuzetno dragocjen.

Gospodinu Feragetu je prošle, 2021. godine, Kanton Sarajevo dodijelio Plaketu za izuzetan doprinos bh. društvu u oblasti pravosuđa, za iskazanu odgovornost i nesebično zalaganje u borbi za istinu i pravdu, te očuvanje pravnih i moralnih principa. U obrazloženju se navodi da je Feraget jedan od simbola teške, ali iskrene borbe i njegov doprinos građanskoj zajednici je veliki i potvrđen je javnim mnijenjem.

Potpišite peticiju i podržite našu inicijativu da se gospodinu Ifetu Fergetu dodijeli priznanje „Počasnog građanina Grada Banjaluka“ za 2022. godinu.

Support now
Signatures: 1,780Next Goal: 2,500
Support now

Decision Makers

  • Grad Banjaluka