Exempt humanitarian aid from Albanian customs' fees!

Exempt humanitarian aid from Albanian customs' fees!

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Jetmira Kaziu started this petition to Office of the Prime Minister Government of Albania

On January 10, 2019, a container with humanitarian aid for the hospital of Kavaja arrived at the port of Durres in Albania. The cargo shipment contained 826 medical donations from Project C.U.R.E, which conducted a needs-assessment at the hospital earlier last year. In an unprecedented example of solidarity, the Albanian Diaspora funded the cost of shipping this humanitarian aid to the homeland.

This humanitarian aid is a donation and therefore has no commercial value for customs purposes. However, Albanian law, unlike most countries, does not exempt humanitarian aid from customs tariffs. The Albanian Ministry of Health, as the beneficiary is expected to pay. Unfortunately, the budget that was expected to get approved in January has yet to be approved. As a result, the container is still awaiting customs clearance.

Sign our petition to demand that the Government of Albania exempt all humanitarian aid donated by Project C.U.R.E. If this exemption was in place, the container would already have reached the people it was supposed to deliver health and hope to.

Project C.U.R.E. is the largest provider of donated medical supplies and equipment to developing countries around the world. Project C.U.R.E., a 501c3 organization, is the recipient of the GuideStar Exchange Platinum Seal, the Charity Navigator Four-Star Rating and ranked by Forbes as one of the 20 Most Efficient Large U.S. Charities.

Ne Shqip:

Ne 10 Janar 2019, nje kontenier me ndihma humanitare per spitalin e Kavajes arriti ne portin e Durresit. Kontenieri me 826 pajisje mjekesore u dhurua nga organizata bamirese, Project C.U.R.E. pas nje vleresimi te njevojave qe nje ekspert I organizates beri ne spital vitin e kaluar. Diaspora Shqiptare, duke treguar nje shembull te paprecedent solidariteti, mblodhi fondet per te mbuluar koston e transportit te ketyre ndihmave humanitare ne atdhe.

Kjo ndihme humanitare eshte donacion dhe si e tille nuk ka asnje vlere komerciale per qellime doganore. Megjithate, Kodi Doganor I Shqiperise, ndryshme nga vendet e tjera, nuk perjashton ndihmat humanitare nga detyrimet doganore. Ministria e Shendetesise nuk ka buxhet per te bere pagesen sepse buxheti qe ishte planifikuar te miratohej ne Janar nuk eshte miratuar akoma. Per kete arsye, kontenieri vazhdon te qendroje ne port ne pritje te zhdoganimit.

Kerkojme mbeshtetjen tuaj nepermjet nenshkrimit te ketij peticioni per ti kerkuar Qeverise Shqiptare qe te perjashtoje te gjitha ndihmat humanitare nga Project C.U.R.E. nga detyrimet doganore. Ne se do te egzistonte ky perjashtim, ndihmat humanitare do te ishin duke I sherbyer tashme njerezve qe kane aq shume nevoje per ndihme mjekesore por edhe per shprese.

Project C.U.R.E. eshte organizata ne e madhe ne Amerike qe dergon ndihma dhe pajisje mjekesore falas ne spitalet ne nevoje neper bote. Ajo eshte themeluar ne vitin 1987 dhe ka derguar ndihma humanitare ne 123 vende te botes.

0 have signed. Let’s get to 2,500!
At 2,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!