Que les RESOLUCIONS aprovades en benefici del col·lectiu celíac no quedin en l'OBLIT

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 10.000!

Con 10.000 firmas, es más probable que esta petición haga reaccionar al destinatario de la petición maker
Con 10.000 firmas, es más probable que esta petición haga reaccionar al destinatario de la petición maker

En la sessió del 30 de març de 2017 i la sessió del 25 de setembre de 2018, la Comissió de Salut i la Comissió d’Ensenyament, respectivament, van aprovar dues resolucions que permetran millorar la qualitat de vida de les persones celíaques. Però avui dia, maig del 2019, encara no s’ha actuat per donar-hi compliment.

Des de l’Associació Celíacs de Catalunya vam lluitar per aconseguir que s’aprovessin aquestes resolucions (Resolució 552/XI i Resolució 56/XII) i demanem al Govern de la Generalitat que adopti les mesures necessàries per dur-les a terme.

A continuació mencionem alguns punts d’aquestes resolucions i per què són fonamentals:  

- Actualment s'està posant en risc la salut de 30.000 infants celíacs i sensibles al gluten, als quals no se’ls garanteix la seguretat alimentària en l’oferta de menús sense gluten al menjador escolar, ni tampoc se'ls garantirà durant el curs 2019/20. Aquesta situació té l’agreujant que el Departament d'Educació ha eliminat els punts que rebien els infants celíacs en fer la preinscripció escolar.

- L’Associació setmanalment gestionem, com a mínim, una reclamació per intoxicació per ingesta del gluten als centres escolars.

Assegurar que tots els centres educatius ofereixin un servei de menjador adequat per als alumnes amb patologies relacionades amb la ingesta del gluten, amb garanties de seguretat a partir del curs 2018/2019.” (Resolució 56/XII)

- Els productes específics sense gluten costen un 259% més. Les persones celíaques, en fer la compra, gasten una mitjana de 935€ més anuals per persona, però no reben cap ajuda governamental per fer front al seu tractament, que és la dieta sense gluten. Aquesta ajuda ja es contempla en altres països europeus i en algunes CCAA d’Espanya. En parlem en aquest vídeo

Crear, i sol·licitar al Govern de l’Estat que també ho faci, un sistema d’ajuts fiscals per a les persones celíaques, dins dels trams competencials de cada Administració, mitjançant desgravacions en la declaració de la renda, que siguin progressives en funció del nombre de membres de la unitat familiar correctament diagnosticats amb la patologia.” (Resolució 552/XI)

- A Catalunya es tarda una mitjana de 7 anys en diagnosticar a un adult celíac. A més, el 80% de les persones celíaques encara no estan diagnosticades. La celiaquia no diagnosticada ni tractada a llarg termini pot comportar greus problemes de salut: limfoma intestinal, osteoporosis, infertilitat, avortaments de repetició, etc. Te'n parlem en aquest vídeo testimonial.

Incrementar els recursos destinats a campanyes de sensibilització sobre la malaltia celíaca adreçades a la població en general, i també els  destinats a campanyes específiques en els sectors sanitari i educatiu per fomentar el coneixement de la malaltia i de les proves diagnòstiques disponibles.” (Resolució 552/XI)

- A les persones celíaques els és complicat menjar fora de casa i trobar opcions segures per a elles. Han incrementat en un 600% les gestions que realitza Celíacs de Catalunya per gestionar les incidències per intoxicacions per ingesta de gluten en establiments del canal HORECA, des que va entrar en vigor el RE1169/2011 al desembre de 2014.

- Més del 80% d’establiments catalans que ofereixen productes sense gluten no compleixen el Reglament Europeu 1169/2011 en matèria de declaració d’al·lèrgens.

 “Incrementar els recursos destinats a la formació en el sector de l’hosteleria i la restauració sobre la correcta manipulació dels productes sense gluten, i incentivar l’augment d’establiments que ofereixin, sense risc de contaminació creuada, productes lliures de gluten per a persones celíaques.” (Resolució 552/XI)

Garantir, mitjançant les pertinents inspeccions de seguiment i control dels centres de restauració, d’hosteleria i comerços, entre d’altres, on se serveixen aliments, que els productes no envasats o envasats en el punt de venda, com ara carnisseries, obradors, pastisseries o gelateries, compleixen la declaració d’al·lèrgens obligatòria (...) i que, en cas que estiguin identificats amb el símbol de l’espiga barrada o amb la llegenda «sense gluten», tinguin un contingut inferior a 20mg/kg.” (Resolució 552/XI)

Ajuda’ns, amb la teva firma, a aconseguir que el Govern de la Generalitat implementi les dues resolucions ja aprovades en benefici el col·lectiu celíac, les quals no s’estan executant. #ChangeCeliaquia

Firma perquè aquestes resolucions no quedin en l’oblit! #ChangeCeliaquiaHoy: Associació cuenta con tu ayuda

Associació Celíacs de Catalunya necesita tu ayuda con esta petición «Generalitat de Catalunya: Que no es quedin en l’OBLIT les RESOLUCIONS aprovades en benefici del col·lectiu celíac». Únete a Associació y 9.136 personas que ya han firmado.