Zonguldak’ta Zehir Saçacak Gemi Söküm Tesisi Yapılmasın #gemisökümünehayır

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Zonguldak Valisi Haziran 2019’da Kilimli ilçesinde gemi söküm tesisi yapılacağını açıkladı.

Gemi söküm tesisi demek, söküm işlemleri sırasında kanserojen olan asbest ve ağır metallerin açığa çıkması demek!
Proje gerçekleşirse, başta tesiste çalışacak işçiler olmak üzere tüm bölge halkı astım, kanser, solunum yetmezliği gibi hastalıklara sebep olan asbest ve ağır metallere maruz kalacak!

Asbest kullanımı;  1980’lerde tüm gelişmiş ülkelerde ve 2010’da Türkiye’de yasaklandı. Ancak bu tarihten önce yapılmış gemilerin sökümleri sırasında açığa yoğun miktarda asbest çıkıyor. Toplum sağlığına ve çevreye verdikleri zarar sebebiyle gemi söküm tesislerinin tamamı Avrupa’da ve ABD’de kapatıldı. Avrupa ülkeleri, gemilerini söküm için Pakistan, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkelere yolluyor. Türkiye’de de İzmir Aliağa’da maalesef gemi söküm tesisi bulunmakta.

Zonguldak’ta da yapılması planlanan #gemisökümünehayır diyoruz!

Zaten termik santraller ile kirletilmekte olan yöremizde daha fazla zararı önlemek; havamızı, suyumuzu, toprağımızı, sağlığımızı, doğamızı korumak için gemi söküm projesinin iptalini istiyoruz.