Tüketici hakem heyetlerinde çözüm süreci kısalsın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve tarafına Serkan YILDIRIM bu kampanyayı başlattı

Yolu düşenler bilir ki tüketici hakem heyetlerinde çözüm süreci için en az 4 ayınız vardır. Burada 10 TL'lik bir uyuşmazlık için başvuru yapmaya giden bir kişiyi düşünün, memur direkt size şunu söylüyor ''En az 4 ay sürer, 6 ay sürenler de oluyor tabi bu değişkenlik gösteriyor.'' Siz olsanız 10 TL için 6 ay bekler miydiniz? Birçoğumuz tüm öfkemize ve elimizden izinsizce alınan hakkımıza rağmen bu süreyi beklemektense duruma lanet eder ve oradan koşa koşa çıkarız. Birçok kere hakkım olan kararları bu heyet sayesinde aldım ancak süreç olması gerekenden tam 5 kat daha uzun. Bu bekleyişe son verebiliriz. Türkiye'de daha saygın bir ticaret yapılmasını sağlayabiliriz, en önemlisi de insanların hakkını aramasını kolaylaştırabiliriz!

Size sistemden kısaca (deneyimlerimden anladığım kadarıyla) bahsedeyim. Şikayetçi olduğunuz firmaya hakem heyeti savunma istemi yolluyor ve cevap gelmezse 30-45 gün sonra bir de ihtar yolluyor. Firma son gün savunmayı yazıp heyete yollarsa bir de onun posta ile gelmesi 1 ay sürüyor sadece savunma için 2-3 ay arasında bir süre geçiyor. Bu sürenin tek nedeni heyetlerin iletişim için posta yolunu kullanmaları ve firmalara 30 gün savunma, 15 gün de ihtar için süre tanımaları.

Tüketici hakem heyetleri tarafından firmalara gönderilen savunma istemi içeren tebligatlar elektronik ortama taşınırsa tebligatın gidişi ve dönüşü için hesaba katılan ortalama 2 ay süre 1 güne düşer.

Elektronik haberleşmenin mümkün olmadığı durumlar için heyetler firmaların fax adresine savunma istemini iletirse bu da 2 aylık süreyi 1 güne indirir.

Her iki yöntem de kabul görmez ise en azından savunma istemleri ve diğer tüm tebligatlar için gönderimler standart posta yöntemi yerine kargo yöntemi ile gönderilirse Türkiye'nin en doğusundan en batısına en fazla 3 günde gidecektir.

Heyet tarafından 30 günlük süre sonunda yanıt gelmeyen firmalara tanınan 15 günlük ek süre de kaldırılsın çünkü firma ilkinde cevap vermiyorsa muhtemelen ikincide de vermiyor. Bu anlamsız istem yüzünden 1 ay daha süreç uzuyor.

Talebimizin ilgili bakanlık tarafından değerlendirilmesi ve Türkiye'nin ticaretinde yeni bir dönemin başlaması için hepinizin yardımına ihtiyacımız var.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.