Kampanya Kapatıldı

BABAMIN KARACİĞERİ İÇİN UYGUN DONÖR BELKİ DE SİZSİNİZ

Bu kampanya 153 destekçiye ulaştı

İMZA DEĞİL DESTEK BEKLİYORUM. LÜTFEN DUYARLI OLUN ÇOK ÖNEMLİ.

Karaciğer hayatı devam ettirmek yaşam süresini uzatmak ve kaliteli bir yaşam sürmek için çok gerekli bir organ. Ne yazık ki babamın karaciğeri iflas etmek üzere, siroz hastası ve bundan dolayı vücudunda çeşitli komplikasyonlar başlamış durumda. Çok çabuk yoruluyor, kilo vermekte zorlanıyor, karaciğerinden dolayı şiş bir karınla geziyor, şeker oranı çok artıyor, tansiyon riski fazlalaşıyor... Tabi ki bunların yanı sıra karaciğer onsuz yaşayamayacağımız bir organ ve görevlerinin çoğunu yerine getiremiyor. Maalesef böyle devam etmesi durumunda hayatı çok zor dönemlere girecek. Bu konuyla ilgili artık fazla şansımız kalmadı. Biz ailesi olarak maalesef uygun karaciğere sahip değiliz. Burada artık başkalarından yardım isteme ihtiyacı duydum. Ben 18 yaşındayım ve babam için ancak böyle bir şey yapmak elimden geliyor. Lütfen sesimi duyun. Karaciğer nakli için gerekli bilgileri kısaca aşağıya yazdım. Onları okuyup araştırmanızı da elbette kendiniz yapabilirsiniz içinizin rahat etmesi için. Ancak şunu unutmayın hastaneler zaten donörün %1'lik bile riskte olması durumda bu işlemi yapmıyorlar. Ayrıca karaciğer belli bir bölümü alındıktan sonra kendini çok çabuk şekilde yenileyen bir organ 10 günlük istirahat sonrasında her şey eski haline yavaş yavaş dönmeye başlıyor. Tamamen gönüllük esas bir şey ancak inanın bir insanın hayatını kurtarmak ve umut olmak sizin elinizde. Yapılan testlerin hiçbirinin ücreti de sizden çıkmıyor gönül rahatlığıyla teste gidebilirsiniz.

Danışmak, tanışmak ve samimiyetimizi anlamak için bana veya babama ulaşmanız elbette yeterli olacaktır. aşağıya mail adresimizi ve telefon numaralarımızı bırakıyorum.

Babama 05323578878 no lu numaradan ulaşabilirsiniz desteklerinizi bekliyoruz.

mail adresim: bersucatt@gmail.com

BABAMIN KAN GRUBU A GRUBU OLDUĞU İÇİN YALNIZCA

0 Rh-

0 Rh+

A Rh-

A Rh+

KAN GRUBUNA SAHİP DONÖRLER UYGUN OLABİLİR.

Vücudun en büyük ve en önemli solid organı olan karaciğerin birbirinden önemli birçok hayati fonksiyonu bulunmaktadır. Sayılamayacak kadar işlevi olan karaciğerin özellikle 4 fonksiyonu önemlidir.

1. Besinlerle aldığımız gıdalardan vücut için gerekli olan maddelerin seçilerek depolanması ve normal yaşamsal döngünün sağlanabilmesi için gerekli olan proteinlerin yapımı
2. Gıdaların sindirilebilmesi için gerekli olan safra asidinin yapımı ve sindirim sistemine verilmesi
3. Vücutta diğer sistemler tarafından yapılan zararlı maddelerin temizlenmesi
4. Enfeksiyona karşı savaşta ve vücudumuzun herhangi bir yerinde meydana gelen kanamaların durdurulması için gerekli faktörlerin yapımı

Canlı vericili karaciğer nakli, canlı donörden alınan karaciğerin parçasının (canlı donör için geride yeterli miktarda karaciğer kalması koşuluyla) alıcıya yerleştirmesini içeren kompleks cerrahi girişimdir.
Ulusal Organ Bekleme Listesi’nde son dönem karaciğer yetmezliği tanısı konularak karaciğer nakli olmayı bekleyen binlerce hasta bulunmaktadır. Ne yazık ki tüm hastalara yetecek kadar organ bulunamamaktadır.
Haziran 2006 UNOS (Amerikan Ulusal Bekleme Listesi) verilerine göre; nakil olmayı bekleyen 17.645 hasta bulunmaktayken, bu hastaların ancak 6.000'i organ nakli olabilmiştir. Bekleme listesindeki hastaların yaklaşık %50'si organ nakli beklerken hayatını kaybederken, listeye her gün yeni hastalar eklenmektedir. Canlı vericiler ile organ sıkıntısı ve ölüm oranları azaltılabilir.

Son dönem karaciğer yetmezliği gelişen hastaların ortalama 1 yıllık yaşam şansları % 50 düzeyindedir ve gelişen komplikasyonlar ile bu oran daha da aşağıya inebilir. Hastalara ne kadar kötü durumda nakil yapılırsa yaşam sürelerinin o kadar kısaldığı ve ameliyat sonrası döneminde o denli zorlu geçtiği gösterilmiştir. Bu nedenle uygun zamanlama ve uygun hasta seçimi yüz güldürücü sonuçlar elde etmede daha fazla önem kazanmaktadır.
• Donörler, 19-50 yaşları arasında (18 yaşını doldurmuş) ve akli dengesi yerinde, herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler olmalıdır.

Değerlendirme sırasında donör güvenliği, tüm organ nakli ekibi için en önemli unsurdur. Potansiyel donör adayına organ nakli ekibi tarafından yapılan klinik muayene ve laboratuvar testleri esnasında herhangi bir zarar gelebileceğine dair bir bulguya rastlanırsa, testler o aşamada sonlandırılır. Hazırlık süresi donörün sağlık durumuna ve alıcının aciliyetine göre günler, haftalar bazen aylar alabilmektedir.
Vericinin canlı karaciğer nakli ile ilgili tüm masrafları, alıcının sağlık kurumu tarafından ödenmektedir. Buna alıcı ve vericinin nakil öncesi tüm testleri, yatış süresince yapılan tüm tetkik ve tedavilere ameliyat ücreti dahildir. Taburcu olduktan sonra vericiye yapılacak kontrol ve tetkikler için vericinin sosyal güvencesi geçerlidir.
Alıcı ile Donör uygun kan grubundan olmalıdır.
Donör adayında Rh faktör uyumluluğu aranmaz.

DONÖR OLMAYI ENGELLEYEN FAKTÖRLER VAR MIDIR? VARSA NELERDİR?

• Hepatit B veya C’ye sahip olanlar • Alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılığı
• HIV Enfeksiyonu
• Kanser hastalığı bulunanlar
• Tedavi edilmemiş veya edilemeyen psikolojik hastalığı bulunanlar
• Olağan Dışı Damarsal Patolojiler (Cerrahi Yapılmasını imkansızlaştıran)
• DM, HT

DONÖR HAZIRLIĞI NASILDIR? DONÖR ADAYININ HANGİ BASAMAKLARDAN GEÇMESİ GEREKİYOR?

1.BASAMAK: TANIŞMA VE KLİNİK MUAYENE Organ nakli ekibinden bir doktorun, donör adayı ile tanışması ile gerçekleştirilir.

2.BASAMAK: KAN TESTLERİ VE ORGAN FONKSİYON TESTLERİ Kan testleri içerisinde karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri, kan değerleri, mevcut olabilecek hastalıklara karşı bakılan kan testleri (Örneğin Hepatit, kanser vs.) bulunur. Akciğer grafisi (PA - AC) ve Elektrokardiografi (EKG) 45 yaş üzeri ise çekilir. Bu değerlerin normal olması nedeniyle donör adayı değerlendirmeye alınır.

3.BASAMAK: KONSÜLTASYONLAR İlk etapta psikolog, dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve bayanlar için gerek görülürse kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerinden konsültasyonları istenir.

Bu 3 basamakta sorunu saptanmayan adaylar 4. basamağa geçerler.

4.BASAMAK: RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Donör adayına özellikli bilgisayarlı tomografi çekilir. Bilgisayarlı tomografi ile birlikte kişinin sahip olduğu karaciğer hacmi hesaplanır. Donör adayının kabul edilmesi için ameliyat sonunda kalan karaciğer miktarının onun sonraki yaşamı için yeterli derecede olması ve aynı zamanda yakınına vereceği karaciğer miktarının da, alıcı için yeterli miktarda olması gereklidir.

5.BASAMAK: EK GİRİŞİMLER Tüm bu tetkikler ve görüntüleme sonunda gerekli görülürse, karaciğer biyopsisi yapılır. Biyopsi ile karaciğerde mevcut yağlılık vs. gibi kriterler değerlendirilir.

6.BASAMAK: KARAR ANI Son olarak, organ nakli ekibi doktorları tarafından yapılan konsey sonucunda, donör adayının kabul edilmesi durumunda operasyon gününe karar verilir.

BU AŞAMALAR GÖRÜLDÜĞÜ KADAR UZUN YADA ZORLU AŞAMALAR DEĞİLDİR. HEPSİ AYNI ANDA GERÇEKLEŞTİRİLİR.

Ameliyat süresi, ortalama 4 ile 6 saat civarındadır. Ameliyat esnasında ortalama 1 veya 2 ünite kan verilmesi ihtiyacı duyulmaktadır. Erken dönemde görülebilecek komplikasyon atelektazidir. Az da olsa rastlanan komplikasyonlar ve oranları;

• Operasyon sonrasında kanama nedeniyle tekrar ameliyata alınma oranı % 3
• Endoskopik olarak tedavi edilebilecek safra kaçağı oranı % 1.8
• Drenaj gerektirecek batın içi koleksiyon oranı % 3.6
• Akciğer embolisi gelişme oranı % 1.8

Bugün Bersu imzanı bekliyor!

Bersu Cat bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Gönüllük esas : BABAMIN KARACİĞERİ İÇİN UYGUN DONÖR BELKİ DE SİZSİNİZ». Bersu ve imza atan diğer 152 kişiye katıl.