Forwarderlar için çıkarılan TİÖ belgesı tümüyle iptal edilsin veya ciroya göre ayarlansın.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe giren; ekonomik şartlardan dolayı 1 Temmuz'a ertelenen TİÖ belgesi için her firma bakanlığa 150 bin TL para yatırmak zorunda. Günümüz koşullarında, sadece "komısyonculuk" usulüyle kazanç sağlayan orta ölçekli  forwarder firmaların bu bedeli ödeyebilme güçleri yoktur. Tamamen büyük firmaların ya da yurtdışı ortaklı acentaların kendilerine daha "tekelci" bir ortam yaratmak adına çıkarılan bu yasa; lojistik piyasasinda büyük yankı uyandırmakta. Avrupa'da hiçbir ülkede bu tarz bir uygulama olmadığı halde ülkemizde "emeğin parayla belgelendirilmesi" anlamsızdır. Zira bu şirketler vergisini ödeyen, işçi çalıştıran kurumlar oldugu için zaten devlete bir katma değer sağlamakta. Bu bedelin ödenmesi zaruri hale getirildiğinde birçok orta ölçekli firma kapanmanın eşiğine gelecektir. Cirosu ve kâr marjı büyük olan firmalarla, cirosu düşük olan firmalar aynı potada tutulup; aynı orana tabî tutularak adaletsiz bir dağılıma sebebiyet verilmektedir.

Bu belgeyle asagıdakı gıbı bır durumun ortaya çıkması olasıdır:

- Kapanacak firmalar sonucunda işsizlik artacak

- Belgeyi alan büyük firmalar tekelleşip; ithalatçı ve ihracatçı firmalara serbest piyasa koşulları gereği daha sert masraflar uygulayacak. (Belgenın şirketlere yük olması nedeniyle masrafı çıkarılacaktır..)

- Şirket merkezlerinin yurtdışına taşınıp, yurtdışı uzerınden muhasebe işlemlerinin görülmesi ve kdv vs gıbı vergilerin yurtdısına çıkma olasılıgı Bu durumda devlet için vergi kaybı oluşacaktır.

- Belgenin her 5 yılda bir yenılenmesı, agırlasan şartları daha da zorlastıracaktır.

Sektöre bir devinim ve disiplin getirilmek isteniyorsa; bunun için devlet teşvikli zaruri kurslar ve sınavlar olabilir. Bunlara karşı değiliz. Kaldı ki böyle bir eğitim İngiltere'de dahi yok.  Herkes çekirdekten yetişir.  Fakat "parası olan bu işi yapsın" zihniyetindeki bu uygulama; sektöre disiplin değil, sadece ek maliyet yükler.  Forwarder firmalar; hiçbir devlet teşviği almayan kendi emekleriyle ayakta durmaya çalışan kuruluşlardır. Kazandıklarını bir belgeye verebilecek güçleri maalesef bulunmamakta. Basit örnekle; büyük marketlerın açılmasıyla mahalle bakkallarının kapanması gibi bir durum oluşacak. Hele ki ciroları büyük olan yurtdışı finanslı firmalarla aynı potada eritiliyor olmak, gelir dağılımındakı korkunc adaletsızlıgı yansıtacaktır.

Unutmamalı ki "etik ve disiplinli olmak", satın alınan bir belgeyle değil; kişi ve kurumların adil duruşlarıyla anlam kazanır.