Cal mantenir l’horta d’autoconsum!

Cal mantenir l’horta d’autoconsum!

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 100!
Con 100 firmas, es más probable que esta petición aparezca entre las peticiones recomendadas
brenda beguelin ha iniciado esta petición dirigida a Departament d'Interior de la Generalitat

En relació a la prohibició d'anar als horts particulars durant el periode de confinament segons el comunicat CECAT dia 20/3, (pregunta 29) volem expressar que sembla que aquesta norma estigui dictada pensant en els horts com a lloc d’esbarjo i sense tenir en compte la realitat del que signifiquen els horts d’autoconsum al conjunt del país:

• L’horta d’autoconsum alimenta a milers de persones arreu de Catalunya i proveeix d’aliments frescos i de temporada a la població. Element clau en un moment de risc sanitari en què hem d’alimentar-nos correctament.

• Moltes persones hi tenen animals i cal tenir-ne cura. És incoherent que estigui permès sortir a passejar el gos però no poder anar a alimentar les gallines i ens sembla un esbiaix de perspectiva urbana.

• És molt més segur anar a l’hort, complint les mesures sanitàries preventives -anar-hi sol/a, no reunir-s’hi amb més persones, etcètera - que acudir als supermercats, on s’apleguen moltes més persones en un espai tancat.

• Els horts d’autoconsum son l’accés més directe a producte fresc, molt més que en qualsevol altre lloc. Per algunes famílies, a més, pot representar un estalvi econòmic necessari en temps de pèrdua de llocs de treball.

• L’horta d’autoconsum és un dels pilars de la Sobirania Alimentària i per això és important i estratègic mantenir-la per afrontar de forma més segura i amb més eines aquesta crisi que no sabem fins quan es pot allargar. De fet, és molt important que tothom pugui plantar i sembrar l’horta d’estiu en aquestes setmanes per tal que hi hagi collita en els primers mesos i disminuir la vulnerabilitat de la població en cas que hi hagués alguna mena d’indici de desabastiment de producte fresc en els propers mesos degut als tacament de fronteres i a que molts països estan aturant les exportacions.

Entenem que:

• Segons l'Article 7 del Reial Decret, es permet la circulació de persones per les vies d'ús públic per a a) “Adquisició d'aliments (...)”; i g) "Per causa de força major i situació de necessitat". Anar a l'hort a autoabastir-se d'aliments i alimentar als animals, al nostre entendre, són exemples d'aquestes dues casuístiques.

• Demanem a Protecció Civi i al Departament d’Interior que reconsiderin la mesura que impedeix fer-se càrrec dels horts d’autoconsum, ja que entra en contradicció literal amb el Reial Decret que permet la circulació per a l’adquisició d’aliments.

• Instem als dos organismes a fer-ho públic de manera que quedi clar en quines condicions i amb quines mesures cal accedir als nostres horts d’autoabastiment per tal de fer-ho amb seguretat i no deixar-ho a l’arbitrarietat de cada agent o cada particular.

• Convidem a entitats, col·lectius i Ajuntaments a adherir-se a aquest document per tal que es reguli aquesta activitat en comptes de prohibir-la. També animem, com ja estan fent molts pobles, a alcaldes i alcaldesses a parlar amb mossos i policia local per aplicar el sentit comú i que permetin l’accés als horts, complint les mesures sanitàries pertinents.

Impulsem i signem aquest manifest com a hortolanes responsables i sobiranes:

l'Aresta Cooperativa
Arran de Terra
L'Ortiga Agricultura Ecològica
L'Arada Creativitat Social
Ramaderes de Catalunya

#AbastimentAgroecològic
#HortaAutoconsum

0 personas han firmado. ¡Ayuda a conseguir 100!
Con 100 firmas, es más probable que esta petición aparezca entre las peticiones recomendadas