Fizyoterapistler 2018'de istihdam istiyor

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Fizyoterapistlik; boyun, omuz, sırt ve bel ağrısından felçli hastaların rehabilitasyonuna, kalp yetmezliğinden bir futbolcunun ön çapraz bağlarının yaralanmasına, kadın hastalıklarından yutma problemlerine, spinal musküler atrofi gibi çocuk kas hastalıklarından kadınlarda ve erkeklerde görülen inkontinans(idrar tutamama) problemlerine, obeziteye ve koroner arter hastalıklarına karşı koruyucu sağlık önlemlerinden sağlıklı bir kişinin fitness salonunda vücudunu geliştirmek için yaptığı hareketlere kadar uzanan, toplum sağlığı ve hareket ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlayan, çalışma alanı derya deniz olan ve her geçen gün sayıları artan yaklaşımlarla hizmet veren bir meslektir.

2009 yılında Türkiye’de fizyoterapi eğitimi veren üniversite sayısı yaklaşık 10 iken fizyoterapist sayısı 3750 idi. Ülkemizdeki fizyoterapist sayısı yaklaşık olarak 2013’te 5800’e, 2014’te 7000’e, 2015’te 8800’e, 2016’da 12000’e ve 2017’de 15000’e ulaşmıştır. 8 senede %300’lük bir artış söz konusudur. Fizyoo.com’un yaptığı çalışma sonucunda 2017 mayıs ayı itibariyle Türkiye’de fizyoterapi eğitimi gören öğrenci sayısı 14600’dür. Fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimi veren üniversite sayısı 60’a ve toplam kontenjan 2017 yılında 4800’e yükselmiştir. Tüm bu rakamlar ülkemizin, milletimizin çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması için ümit verici olabilir ancak mezun fizyoterapistlerin istihdamında ülkemizde büyük problemler mevcuttur. İstihdam problemini çözmeden kontenjanları artırmak işsiz fizyoterapistlerin sayısını artırmaktadır. Fizyoterapistlerin devlet kadrolarına atanması sadece KPSS yoluyla olmaktadır. 2016 KPSS sonrasında yapılan 4 farklı atama ile atanan fizyoterapist sayısı sadece 16+65+4+54=139 ‘dur.

Dünyada ve ülkemizde gelişen teknoloji nedeniyle giderek hareketsizleşen toplumların bugün ve gelecekteki gereksinimleri fizyoterapistlik mesleğinin gelişimini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu nedenle ülkemizde fizyoterapistliğin gelişimi için ilgili devlet kurumlarının en kısa sürede konuyla ilgili çalışmalar yapması(fizyoterapistlerin kendi kliniğini açabilmesi, fizyoterapist özlük haklarının verilmesi ve fizyoterapistlerin uzman doktorlarla çalışabilmesi) ve fizyoterapistlere yeni istihdam alanları bulunması çok önemlidir.

Bugün OKAN imzanı bekliyor!

OKAN DEMİR bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Fizyoterapistler 2018'de istihdam istiyor». OKAN ve imza atan diğer 442 kişiye katıl.