Petition Closed
Petitioning Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir

Fatih Belediyesi @Mustafa___Demir: Edirnekapı'da bir sokağa Turgut Uyar'ın adı verilsin. #TurgutUyarSokağı

Turgut Uyar, Edirnekapı’daki günlerini anlatırken yaşadığı sokaklardan biri olan Aktar Kerim Sokağı için şöyle der; “İnsanın inanacağı gelmiyor! Bu dünyada Kerim adlı bir aktar yaşasın ve iyiliğinden midir kötülüğünden midir, bir sokak onun olsun”

Diyorum ki, Aktar Kerim Sokağı var, Rıfat Efendi Sokağı var, Cemal Süreya Sokağı da var neden Turgut Uyar Sokağı yok? Turgut Uyar'ın adının yıllarca yaşadığı ve sayısız şiirini adadığı Edirnekapı'da bir sokağa verilmesini talep ediyorum.

Turgut Uyar ilk şiirlerini Edirnekapı surlarında oturup yazmış, hatta ağabeyinin bu şiirin vezni bozuk demesi üzerine “o zamanlar vezin nedir bilmiyordum ama ağabeyime inanıyordum” dediğini anlatır. Şiirlerinde bir süre Balat’ın yukarısında, Molla Aşkı mahallesinde yaşadığını, Hırka-ı Şerif İlkokulu'na gittiğini, Meymenet Sokağı’ndan geçtiğini ama en çok Vaiz Sokak’taki günlerini ve en çok da Edirnekapı’yı anlatır.

“Edirnekapı’ya Edirnekapı’dan girilirdi, ya da çıkılırsa Edirnekapı’dan çıkılırdı. O zaman kapıydı, gerçek bir kapıydı, sürgüleri bile üstünde belki de bana öyle gelirdi. Sürgüleri akşamları sürülen, dövme bakır bir kapı. Mihrimah Sultan’ın incecik minaresi ile karşı karşıya.”

Sonra “Vaiz Sokak! Bahriye’nin, Toma’nın, Evdoksiya’nın (teni ak, saçı karaydı), Vasso’nun, Nimet’in sokağı!” demiş şair, ama bence en çok Turgut Uyar’ın çünkü Vaiz Sokak hele de Vaiz Sokağı Numara 70 denince akla onun dizeleri geliyor. “Sokağımız Arnavut kaldırımı/ Evimiz ahşap iki oda/ Daha iyisi de olabilirdi ya/ Şükür buna da”

Size Turgut Uyar'ın adını bir sokağa vermek için başka bir neden daha söyleyeyim mi?

Turgut Uyar’ın babası çok iyi bir hattatmış, Ankara’nın ilk sokak levhalarını geceler boyu çalışarak Latin alfabesi ile ilk o yazmış. Belki diyorum, Turgut Uyar’ın da sokakları, sokak isimlerini sevmesinin nedeni biraz da bundandır.

Artık Turgut Uyar’ın da bir sokağı olsun. Çünkü şairin de dediği gibi “Dünyaya her yeni gelene bir yer! Her yerde! Edirnekapı’da bile” İlk önce de şairlere.

Letter to
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir

Evet diyorum, Aktar Kerim Sokağı var, Rıfat Efendi Sokağı var, Cemal Süreya Sokağı da var neden Turgut Uyar Sokağı yok? Turgut Uyar'ın adının yıllarca yaşadığı ve sayısız şiirini adadığı Edirnekapı'da bir sokağa verilmesini talep ediyorum.