İstanbul Tıp Fakültesi Tarihinden Koparılmasın! #FakültemeDokunma

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 35.000.

İstanbul Tıp Fakültesi, halk tarafından bilinen adıyla Çapa Tıp Fakültesi Türkiye'nin en eski ve en köklü tıp fakültesidir. 1827'de kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'den beri Türkiye'de modern tıbbın gelişimine öncülük etmiş, sağlık alanında birçok yeniliğe imza atmış, sayısız hekim ve bilim insanı yetiştirmiş bu fakülte yeni sunulan tasarı ile köklerinden yani İstanbul Üniversitesi'nden koparılmak isteniyor.

Biz hekim adayları ve bu fakültenin her bir unsuru yıllarca çalışıp emek verdikten sonra ülkemizin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan, ülkemizin batılı anlamdaki ilk tıp fakültesi olan İstanbul Tıp Fakültesi'ni tercih ettik.

Halihazırda taşınma  ve yerinde yapılanma ikilemi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren fakültemiz geçmişinden aldığı güçle ayakta durmakta, hala ülkenin ve bölgenin önemli bir sağlık kuruluşu olarak hizmet vermektedir. Bünyesinde yetiştirdiği hekimlerse ülkenin dört bir yanında fakültemizi en iyi şekilde temsil etmektedir ve etmeye devam edecektir.

İki asıra yakın geçmişiyle alanında lider bu fakülteyi bir başka üniversiteye aktarmak Türkiye'de sağlık tarihinin en önemli unsurlarından birini yok etmektir. Şu an dahi akademik kadrosunun büyük bir bölümünü kaybetmiş olan fakültemizin bu durumdan sonra ne halde olacağını kestirememekteyiz. Gelin bu tarihi kurumu olduğu yerde, yani Çapa'da, bağlı olduğu üniversite olan İstanbul Üniversitesi altında yenileyin.

Hükümetin sunduğu yeni tasarı kapsamında 10 büyük üniversite bölünerek yeni üniversiteler kurulacak. Bölünecek üniversitelere ek olarak 3’ü devlet 2’si vakıf olacak şekilde 5 de yeni üniversite eklenecek.

Bölünecek olan üniversiteler şu şekilde:

Gazi Üniversitesi’nden Hacı Bayram Veli Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi’nden Ibn-i Sina Üniversitesi

İstanbul Üniversitesine ait Diş Hekimliği Fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, İletişim, İşletme, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri ve Veteriner fakülteleri, adı Çapa Tıp Fakültesi olarak değiştirilecek İstanbul Tıp Fakültesi ile bazı meslek yüksekokulları bağlanacak.

Konuyla ilgili Siliri Belediye Başkanı'nın bölgesel bir gazeteye verdiği röportajda şu sözleri dikkat çekiyor:

Özcan Işıklar: İbni Sina Üniversitesi şu anda YÖK'ten onay bekliyor. Kadir Has, İbni Sina ile yaptığı bir görüşmede yerleşke devrini düşünmüşler. Biz de Belediye olarak bu devre onay veriyoruz. Yani 49 yıllığına üst kullanım hakkı Kadir Has'a verilmiş. 19 yılını kullandılar, geri kalan 30 yılda Kadir Has'ın da onayı ile belediyeye bırakıyor biz de İbni Sina ile protokol yapıyoruz. İbni Sina ile yaptığımız protokolün bir şartı var; Tıp Fakültesinin Selimpaşa'ya gelmesi. Zaten onlarında düşüncesi bu yöndeymiş. Tıp Fakültesi ve yanında sağlık okulları olacak. 2 bina var, 4 tane daha yapılacak. 6 bina ve 110 bin metre karelik bir kampüsten bahsediyoruz. İbni Sina'nın ana kampüsü Silivri'de olacak. Seneye, ki yetişecek gibi görünüyor, Eylül 2018'de Tıp Fakültesinin öğrencileri orada okumaya başlayacak.

İnönü Üniversitesi’nden Turgut Özal Üniversitesi
Karadeniz Üniversitesi’nden Trabzon Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi’nden Konya Üniversitesi
Dumlupınar Üniversitesi’nden Kütahya Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi’nden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi’nden Kayseri Üniversitesi
Mersin Üniversitesi’nden Tarsus Üniversitesi
Sütçü İmam Üniversitesi’nden İstiklal Üniversitesi

İlgili tasarı teklifine linkten ulaşabilirsiniz.

Sözcü Gazetesi internet sitesinde çıkan Haberimiz,

İstanbul Tabip Odasının 21.04.2018 tarihli "Acil Duyuru" başlıklı yazısı:

"Türkiye’nin ilk tıp fakültesi, İstanbul Üniversitesi’nin ilk kurulan fakültesi olan İstanbul Tıp Fakültesi’nin köklerinden koparılması ve zaten uzun süredir gündemde olduğu gibi yok edilmek istenmesi amacını taşıyan bu Kanun Tasarısını şiddetle kınıyoruz.

Dekanımızın tweetleri'ne bu linkten ulaşabilirsiniz.

İstanbul Tıp Fakültesi web sitesindeki resmi paylaşım:

Bugün Emre imzanı bekliyor!

Emre Doğan bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «#FakültemeDokunma İstanbul Tıp Fakültesi Tarihinden Koparılmasın!». Emre ve imza atan diğer 26.350 kişiye katıl.