Restore Ukrainian Researcher Ustia Stefanchuk's Facebook Account

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Inna Tuka started this petition to Facebook and

Ustia Stefanchuk is a Ukrainian Researcher and Blogger whose tremendous work around Ukrainian History and Culture inspires and educates thousands of people around the globe.

On July 3rd, on her Facebook page Ustia had posted historical facts about her family history and the NKVD a USSR law enforcement agency murdering imprisoned people while fleeing western Ukraine after Germany began to invade during the second world war.

Here is quoted what Ustia wrote in Ukrainian:

"Сьогодні 3 липня, в цей день 60 років тому у Львові було особливо спекотно, як і весь кінець червня. Саме в цей час львів'яни зіткнулися з наслідками безпрецедентного звірства, яке відкрилося разом із залишеними НКАДшними втікачами львівськими в'язницями - Лонцького, Бриґітками, Замарстиновом.
Німеччина напала на Радянський союз і в паніці радянські війська знищували усе на шляху відступу. За даними львівських істориків станом на 22 червня у тюрмах Львова було ув'язнено близько 5 тисяч осіб - звинувачених у діяльності проти радянської влади.
Переповнені в'язниці "контрреволюційним елементом" , а насправді, студентами, вчителями, інтелігенцією, членами ОУН , наближення фронту і потреба знищити сліди своєї злочинної діяльности, недостатня кількість транспорту і брак часу для евакуації в'язнів, ненависть і страх... усе це призвело до початку справжнього жаху - масового знищення в'язнів Львова і Західної України. Йде мова про десятки тисяч замордованих шляхом розстрілу, підриву гранати (в спільну камеру кидали гранату), та вбитих іншими насильницькими способами. За браком часу частину тіл замурували у тих же камерах, чи поскидали у ями в підвір'ях тюрем.
Маю записані спомини моєї бабці Ірени, на той момент - 16-літки, яка їздила ровером шукати свою найближчу товаришку, ще не знаючи, що вона в одній з тих братських могил, куди людей скинули як непотреб. Згадуючи про ті дні на початку літа, бабця постійно казала, що спека робила неможливим сморід від розкладання трупів в кількох частинах міста. Львів був просякнутий жахом і божевільними криками батьків, матерів, людей, які знаходили понівечені тіла рідних..."

Despite Ustia has posted historical facts that are well known in Ukraine, her post was considered by Facebook as "hate speech" and her account was permanently deleted without any right to appeal.

This led to the loss of tremendous amounts of educational resources on the culture, history and stories of Ukraine and Ukrainian Diaspora that had an incredible value and were freely accessible for the public across the world.

Signing this petition, you

-          express your concerns about the freedom of speech on Facebook,

-          defend freedom to share information that is proven to be true,

-          defend the right to report on facts of known origin,

-          request to restore Ustia Stefanchuk’s account and all related functionalities.

Thank you.

0 have signed. Let’s get to 100!