#SaveRomafromCorona: Spasite Rome od korone: Zaštitite romske zajednice od katastrofe

0 have signed. Let’s get to 100!

At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!

ENGLISH  GERMAN  FRENCH SPANISH  ROMANIAN  BULGARIAN HUNGARIAN  CROATIAN

Dok korona virus preti celom svetu i posebno marginalizovanim grupama, Evropska unija, zemlje članice, internacionalne organizacije i civilno društvo moraju reagovati u solidarnosti, ujediniti snage kako bi zaštitili sve ljude koji se trenutno nalaze na teritoriji Evrope i posvetili se posebno ranjivim grupama.

Većina od procenjenog broja od 12 miliona Roma u Evropi živi u teškim uslovima bez omogućenog pristupa čistoj vodi, adekvatnim uslovima stanovanja, zdravstvenim ustanovama i bez dovoljno finansijskih sredstava, sto takođe utiče na mogućnost zdrave ishrane. Romi su generalno izloženi diskriminaciji kada je u pitanju pristup stanovanju, zdravlju i socijalnoj zaštiti, što je uzrokovano duboko ukorenjenim anticiganizmom, specifičnom formom rasizma prema Romima.

Zbog toga su Romi izloženi vrlo visokom riziku od teških poslediica korona virusa, a marginalizovane romske zajednice su posebno pod rizikom da postanu epicentri epidemije. 

Jasno je dakle da je preko potrebno da vlasti hitno počnu da sprovode efikasne i sveobuhvatne mere. Međutim, ova situacija nikako ne bi smela da se koristi u svrhu sprovođenja diskriminatornih mera prema nacionalnim manjinama ili etničkim grupama niti u svrhu širenja mržnje. Nažalost, ovo se vec dešava u nekoliko zemalja kao sto su Rumunija, Bugarska, Mađarska, Austrija, Srbija i Severna Makedonija.

Optuživanje Roma da šire virus i ,,zatvaranje” romskih naselja i sprečavanje pristupa hitno potrebnoj podršci zdravstvenog i sistema socijalne zaštite, kao i pristupa osnovnim namirnicama neće rešiti krizu u kojoj se nalazimo. Naprotiv. 

Sada je zaista potrebno da se sprovedu preventivne mere i da se utiče koliko je god moguće na sprečavanje predvidivih teških posledica među ranjivim grupama, posebno Romima. Nedostatak brze reakcije ce nas učiniti saučesnicima!

Pozivamo:

Evropsku komisiju i predsednicu gđu Ursulu von der Lejen

Savet Evropske unije i predsedništvo

Evropski savet i predsednika Čarlsa Mišela

Komesarku za ljudska prava Saveta Evrope gđu Dunju Mijatović

Kancelariju visokog komesara Ujedinjenih Nacija za ljudska prava i gđu Mišel Bašele

Svetsku zdravstvenu organizaciju i generalnog direktora dr Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa

Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju

Agenciju Evropske unije za osnovna prava i direktora Majkla Oflaertija

da:

 • Kreiraju preventivne mere i mere zaštite protiv virusa koje će biti podjednako dostupne svima koji se nalaze na teritoriji Evrope, nezavisno od nacionalnosti, etničke i religijske pripadnosti ili boravišnog statusa;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije;
 • Pozovu države članice da osiguraju pristup hrani, čistoj vodi, zaštitnoj opremi i zdravstvenom sistemu za Rome koji žive u siromaštvu i izolovanim sredinama;
 • Pozovu države članice da hitno obustave sve diskriminatorne mere;
 • Omoguće da fondovi namenjeni borbi protiv korona virusa Evropske unije i drugih organizacija budu dostupni romskim zajednicama koje žive u teškim uslovima;
 • Integrišu pomoc romskim zajednicama pod rizikom u tzv. Kovid-19 mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Pozivamo vlade evropskih država da:

 • Hitno obustave sve diskriminatorne mere koje ciljaju romske zajednice u kontekstu epidemije;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije i zaštite Rome od rasizma;
 • Identifikuju romske zajednice koje su pod rizikom da postanu epicentri epidemije;
 • Kreiraju plan dodatne podrške identifikovanim naseljima za sprovođenje hitnih mera predostrožnosti koje bi uticale na sprečavanje velikog broja slučajeva ljudi inficiranih virusom kao i mera zdravstvene podrške postojećim slučajevima;
 • Obezbede učešće predstavnika romske zajednice u planiranju i sprovođenju hitnih mera;
 • Istraže slučajeve brutalnosti policijskih službenika protiv Roma u kontekstu sprovođenja mera borbe protiv korona virusa.