#SaveRomafromCorona: Spasite Rome od korone: Zaštitite romske zajednice od katastrofe

#SaveRomafromCorona: Spasite Rome od korone: Zaštitite romske zajednice od katastrofe

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Romeo Franz started this petition to Evropsku komisiju i predsednicu gđu Ursulu von der Lejen and

ENGLISH  GERMAN  FRENCH SPANISH  ROMANIAN  BULGARIAN HUNGARIAN  CROATIAN

Dok korona virus preti celom svetu i posebno marginalizovanim grupama, Evropska unija, zemlje članice, internacionalne organizacije i civilno društvo moraju reagovati u solidarnosti, ujediniti snage kako bi zaštitili sve ljude koji se trenutno nalaze na teritoriji Evrope i posvetili se posebno ranjivim grupama.

Većina od procenjenog broja od 12 miliona Roma u Evropi živi u teškim uslovima bez omogućenog pristupa čistoj vodi, adekvatnim uslovima stanovanja, zdravstvenim ustanovama i bez dovoljno finansijskih sredstava, sto takođe utiče na mogućnost zdrave ishrane. Romi su generalno izloženi diskriminaciji kada je u pitanju pristup stanovanju, zdravlju i socijalnoj zaštiti, što je uzrokovano duboko ukorenjenim anticiganizmom, specifičnom formom rasizma prema Romima.

Zbog toga su Romi izloženi vrlo visokom riziku od teških poslediica korona virusa, a marginalizovane romske zajednice su posebno pod rizikom da postanu epicentri epidemije. 

Jasno je dakle da je preko potrebno da vlasti hitno počnu da sprovode efikasne i sveobuhvatne mere. Međutim, ova situacija nikako ne bi smela da se koristi u svrhu sprovođenja diskriminatornih mera prema nacionalnim manjinama ili etničkim grupama niti u svrhu širenja mržnje. Nažalost, ovo se vec dešava u nekoliko zemalja kao sto su Rumunija, Bugarska, Mađarska, Austrija, Srbija i Severna Makedonija.

Optuživanje Roma da šire virus i ,,zatvaranje” romskih naselja i sprečavanje pristupa hitno potrebnoj podršci zdravstvenog i sistema socijalne zaštite, kao i pristupa osnovnim namirnicama neće rešiti krizu u kojoj se nalazimo. Naprotiv. 

Sada je zaista potrebno da se sprovedu preventivne mere i da se utiče koliko je god moguće na sprečavanje predvidivih teških posledica među ranjivim grupama, posebno Romima. Nedostatak brze reakcije ce nas učiniti saučesnicima!

Pozivamo:

Evropsku komisiju i predsednicu gđu Ursulu von der Lejen

Savet Evropske unije i predsedništvo

Evropski savet i predsednika Čarlsa Mišela

Komesarku za ljudska prava Saveta Evrope gđu Dunju Mijatović

Kancelariju visokog komesara Ujedinjenih Nacija za ljudska prava i gđu Mišel Bašele

Svetsku zdravstvenu organizaciju i generalnog direktora dr Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa

Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju

Agenciju Evropske unije za osnovna prava i direktora Majkla Oflaertija

da:

 • Kreiraju preventivne mere i mere zaštite protiv virusa koje će biti podjednako dostupne svima koji se nalaze na teritoriji Evrope, nezavisno od nacionalnosti, etničke i religijske pripadnosti ili boravišnog statusa;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije;
 • Pozovu države članice da osiguraju pristup hrani, čistoj vodi, zaštitnoj opremi i zdravstvenom sistemu za Rome koji žive u siromaštvu i izolovanim sredinama;
 • Pozovu države članice da hitno obustave sve diskriminatorne mere;
 • Omoguće da fondovi namenjeni borbi protiv korona virusa Evropske unije i drugih organizacija budu dostupni romskim zajednicama koje žive u teškim uslovima;
 • Integrišu pomoc romskim zajednicama pod rizikom u tzv. Kovid-19 mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Pozivamo vlade evropskih država da:

 • Hitno obustave sve diskriminatorne mere koje ciljaju romske zajednice u kontekstu epidemije;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije i zaštite Rome od rasizma;
 • Identifikuju romske zajednice koje su pod rizikom da postanu epicentri epidemije;
 • Kreiraju plan dodatne podrške identifikovanim naseljima za sprovođenje hitnih mera predostrožnosti koje bi uticale na sprečavanje velikog broja slučajeva ljudi inficiranih virusom kao i mera zdravstvene podrške postojećim slučajevima;
 • Obezbede učešće predstavnika romske zajednice u planiranju i sprovođenju hitnih mera;
 • Istraže slučajeve brutalnosti policijskih službenika protiv Roma u kontekstu sprovođenja mera borbe protiv korona virusa.
0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!