#SaveRomafromCorona: Spasite Rome od korone: Zaštitite romske zajednice od katastrofe

#SaveRomafromCorona: Spasite Rome od korone: Zaštitite romske zajednice od katastrofe

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Romeo Franz started this petition to Europsku komisiju i predsjednicu gđu Ursulu von der Leyen and

ENGLISH  GERMAN  FRENCH  SPANISH  ROMANIAN  BULGARIAN HUNGARIAN SERBIAN

Dok korona virus prijeti cijelom svijetu i posebno marginaliziranim grupama, Europska unija, zemlje članice, internacionalne organizacije i civilno društvo moraju reagirati u solidarnosti, ujediniti snage kako bi zaštitili sve ljude koji se trenutačno nalaze na teritoriji Europe i posvetili se posebno ranjivim grupama.

Većina od procijenjenog broja od 12 milijuna Roma u Europi živi u teškim uvjetima bez omogućenog pristupa čistoj vodi, adekvatnim uvjetima stanovanja, zdravstvenim ustanovama i bez dovoljno financijskih sredstava, sto također utječe na mogućnost zdrave prehrane. Romi su generalno izloženi diskriminaciji kada je u pitanju pristup stanovanju, zdravlju i socijalnoj skrbi, što je prouzročeno duboko ukorijenjenim anticiganizmom, specifičnom formom rasizma prema Romima.

Zbog toga su Romi izloženi vrlo visokom riziku od teških posljedica korona virusa, a marginalizirane romske zajednice su posebno pod rizikom da postanu epicentri epidemije. 

Jasno je dakle da je prijeko potrebno da vlasti hitno počnu sprovoditi efikasne i sveobuhvatne mjere. Međutim, ova situacija se nikako ne bi smjela koristiti u svrhu sprovođenja diskriminirajućih mjera prema nacionalnim manjinama ili etničkim grupama niti u svrhu širenja mržnje. Nažalost, ovo se vec događa u nekoliko zemalja kao sto su Rumunjska, Bugarska, Mađarska, Austrija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Optuživanje Roma da šire virus i ,,zatvaranje” romskih naselja i sprječavanje pristupa hitno potrebnoj podršci zdravstvenog i sistema socijalne zaštite, kao i pristupa osnovnim namirnicama neće riješiti krizu u kojoj se nalazimo. Naprotiv. 

Sada je odista potrebno da se sprovedu preventivne mjere i da se utječe koliko je god moguće na sprječavanje predvidivih teških posljedica među ranjivim grupama, posebno Romima. Nedostatak brze reakcije ce nas učiniti saučesnicima!

Pozivamo:

Europsku komisiju i predsjednicu gđu Ursulu von der Leyen

Savjet Europske unije i predsjedništvo

Europski savjet i predsjednika Charles Michel-a

Komesarku za ljudska prava Savjeta Europe gđu Dunju Mijatović

Kancelariju visokog komesara Ujedinjenih Nacija za ljudska prava i gđu Michelle Bachelet Jeria

Svjetsku zdravstvenu organizaciju i generalnog direktora dr Tedros Adhanom Ghebreyesus-a

Organizaciju za europsku bezbjednost i suradnju

Agenciju Evropske unije za osnovna prava i direktora Michael O’Flaherty-a

da

 • Kreiraju preventivne mjere i mjere zaštite protiv virusa koje će biti podjednako dostupne svima koji se nalaze na teritoriji Europe, neovisno od nacionalnosti, etničke i religijske pripadnosti ili boravišnog statusa;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije;
 • Pozovu države članice da osiguraju pristup hrani, čistoj vodi, zaštitnoj opremi i zdravstvenom sustavu za Rome koji žive u siromaštvu i izoliranim sredinama;
 • Pozovu države članice da hitno obustave sve diskriminirajuće mjere;
 • Omoguće da fondovi namijenjeni borbi protiv korona virusa Europske unije i drugih organizacija budu dostupni romskim zajednicama koje žive u teškim uvjetima;
 • Integriraju pomoć romskim zajednicama pod rizikom u tzv. Covid-19 mehanizam civilne zaštite Europske unije.

Pozivamo vlade europskih država da:

 • Hitno obustave sve diskriminirajuće mjere koje ciljaju romske zajednice u kontekstu epidemije;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije i zaštite Rome od rasizma;
 • Identificiraju romske zajednice koje su pod rizikom da postanu epicentri epidemije;
 • Kreiraju plan dodatne podrške identificiranim naseljima za sprovođenje hitnih mjera predostrožnosti koje bi utjecale na sprječavanje velikog broja slučajeva ljudi inficiranih virusom kao i mjera zdravstvene podrške postojećim slučajevima;
 • Obezbijede učešće predstavnika romske zajednice u planiranju i sprovođenju hitnih mjera;
 • Istraže slučajeve brutalnosti policijskih službenika protiv Roma u kontekstu sprovođenja mjera borbe protiv korona virusa.

 

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!