#SaveRomafromCorona: Spasite Rome od korone: Zaštitite romske zajednice od katastrofe

0 have signed. Let’s get to 100!

At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!

ENGLISH  GERMAN  FRENCH  SPANISH  ROMANIAN  BULGARIAN HUNGARIAN SERBIAN

Dok korona virus prijeti cijelom svijetu i posebno marginaliziranim grupama, Europska unija, zemlje članice, internacionalne organizacije i civilno društvo moraju reagirati u solidarnosti, ujediniti snage kako bi zaštitili sve ljude koji se trenutačno nalaze na teritoriji Europe i posvetili se posebno ranjivim grupama.

Većina od procijenjenog broja od 12 milijuna Roma u Europi živi u teškim uvjetima bez omogućenog pristupa čistoj vodi, adekvatnim uvjetima stanovanja, zdravstvenim ustanovama i bez dovoljno financijskih sredstava, sto također utječe na mogućnost zdrave prehrane. Romi su generalno izloženi diskriminaciji kada je u pitanju pristup stanovanju, zdravlju i socijalnoj skrbi, što je prouzročeno duboko ukorijenjenim anticiganizmom, specifičnom formom rasizma prema Romima.

Zbog toga su Romi izloženi vrlo visokom riziku od teških posljedica korona virusa, a marginalizirane romske zajednice su posebno pod rizikom da postanu epicentri epidemije. 

Jasno je dakle da je prijeko potrebno da vlasti hitno počnu sprovoditi efikasne i sveobuhvatne mjere. Međutim, ova situacija se nikako ne bi smjela koristiti u svrhu sprovođenja diskriminirajućih mjera prema nacionalnim manjinama ili etničkim grupama niti u svrhu širenja mržnje. Nažalost, ovo se vec događa u nekoliko zemalja kao sto su Rumunjska, Bugarska, Mađarska, Austrija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Optuživanje Roma da šire virus i ,,zatvaranje” romskih naselja i sprječavanje pristupa hitno potrebnoj podršci zdravstvenog i sistema socijalne zaštite, kao i pristupa osnovnim namirnicama neće riješiti krizu u kojoj se nalazimo. Naprotiv. 

Sada je odista potrebno da se sprovedu preventivne mjere i da se utječe koliko je god moguće na sprječavanje predvidivih teških posljedica među ranjivim grupama, posebno Romima. Nedostatak brze reakcije ce nas učiniti saučesnicima!

Pozivamo:

Europsku komisiju i predsjednicu gđu Ursulu von der Leyen

Savjet Europske unije i predsjedništvo

Europski savjet i predsjednika Charles Michel-a

Komesarku za ljudska prava Savjeta Europe gđu Dunju Mijatović

Kancelariju visokog komesara Ujedinjenih Nacija za ljudska prava i gđu Michelle Bachelet Jeria

Svjetsku zdravstvenu organizaciju i generalnog direktora dr Tedros Adhanom Ghebreyesus-a

Organizaciju za europsku bezbjednost i suradnju

Agenciju Evropske unije za osnovna prava i direktora Michael O’Flaherty-a

da

 • Kreiraju preventivne mjere i mjere zaštite protiv virusa koje će biti podjednako dostupne svima koji se nalaze na teritoriji Europe, neovisno od nacionalnosti, etničke i religijske pripadnosti ili boravišnog statusa;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije;
 • Pozovu države članice da osiguraju pristup hrani, čistoj vodi, zaštitnoj opremi i zdravstvenom sustavu za Rome koji žive u siromaštvu i izoliranim sredinama;
 • Pozovu države članice da hitno obustave sve diskriminirajuće mjere;
 • Omoguće da fondovi namijenjeni borbi protiv korona virusa Europske unije i drugih organizacija budu dostupni romskim zajednicama koje žive u teškim uvjetima;
 • Integriraju pomoć romskim zajednicama pod rizikom u tzv. Covid-19 mehanizam civilne zaštite Europske unije.

Pozivamo vlade europskih država da:

 • Hitno obustave sve diskriminirajuće mjere koje ciljaju romske zajednice u kontekstu epidemije;
 • Javno istupe protiv optuživanja Roma za širenje epidemije i zaštite Rome od rasizma;
 • Identificiraju romske zajednice koje su pod rizikom da postanu epicentri epidemije;
 • Kreiraju plan dodatne podrške identificiranim naseljima za sprovođenje hitnih mjera predostrožnosti koje bi utjecale na sprječavanje velikog broja slučajeva ljudi inficiranih virusom kao i mjera zdravstvene podrške postojećim slučajevima;
 • Obezbijede učešće predstavnika romske zajednice u planiranju i sprovođenju hitnih mjera;
 • Istraže slučajeve brutalnosti policijskih službenika protiv Roma u kontekstu sprovođenja mjera borbe protiv korona virusa.