Petitie aan de Europese Commissie: Verdedig de persvrijheid nu!

Petitie aan de Europese Commissie: Verdedig de persvrijheid nu!

Started
May 2, 2019
Signatures: 1,233Next Goal: 1,500
Support now

Why this petition matters

English

Persvrijheid ligt onder vuur in Europa. De Europese Commissie moet de democratische rol van de media serieus nemen. Ze moet haar macht gebruiken om de vrijheid van pers te beschermen.

We kunnen niet langer beweren dat er geen probleem is met de persvrijheid in Europa. De media wordt in vele delen van de Europese Unie aangevallen: journalisten worden lastiggevallen of vermoord, onafhankelijke kranten worden uitgeschakeld en journalisten worden vervolgd omdat ze hun werk doen. Mediapluralisme wordt aangevallen door mediagiganten. Informatie is een goed geworden dat verkocht en gekocht kan worden.

Maar zonder persvrijheid kan onze democratie niet echt bestaan.

Daarom vragen we de Commissie persvrijheid serieus te nemen en al haar wettelijke en politieke kracht aan te wenden om persvrijheid, vrije meningsuiting en de vrije toegang tot informatie te beschermen. De Commissie heeft die macht. Enkel de politieke wil ontbreekt.

Er zijn al beloftevolle ontwikkelingen: zo nam Europa recent een nieuwe wet aan die klokkenluiders beschermt om mensen die met de waarheid naar buiten komen te ondersteunen. De EU financiert ook grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek. Dat geld wordt beheerd door onafhankelijke instellingen om politieke inmenging te voorkomen.

Maar er moet nog veel meer gedaan worden. De Europese Commissie heeft de macht om de markt te reguleren. Wij willen dat ze die macht gebruikt om mediapluralisme te beschermen. Zo kan de Commissie overheden verbieden dat ze nog mediahuizen financieren, door dit soort ondersteuning als illegale staatssteun uit te roepen. Ze kan de persvrijheid verdedigen door monopolies te breken zodat mensen toegang hebben tot een veelheid aan informatiebronnen. Ze kan ook meer geld investeren in onderzoeksjournalistiek zodat corruptie en machtsmisbruik aan het licht kunnen komen.

Teken deze petitie. Deel ze met je vrienden opdat de Europese Commissie in het voordeel van persvrijheid, onafhankelijke journalistiek en mediapluralisme handelt. Help ons druk zetten om de Commissie zodat ze de democratie en vrije toegang tot informatie beschermt en waarborgt!

 

Support now
Signatures: 1,233Next Goal: 1,500
Support now