Ajde da spasime 100​.​000 prekrasni životi godišno

Petition Closed

Ajde da spasime 100​.​000 prekrasni životi godišno

This petition had 1,817 supporters

Ракот на дебелото црево е втор најсмртоносен вид на рак во Европа. На  многумина од нас им ги одзеде пријателите или саканите.

Но, 90% од заболените успеваат потполно или брзо да заздрават – доколку  се открие во рана фаза, стадиум 1.

Раното откривање е многу едноставно. Се што е потребно е да направите едноставен скрининг тест, кој можете да го правите и дома.

Тогаш зошто овој тест не е приоритет во секоја земја?

Советот на Европа постави цел да се тестира 65% од населението на возраст од 50 до 74 години. Сепак, само неколку земји и региони во Европа успеаа да се приближат до оваа цел.

Овие продуктивни земји и региони успеваат да тестираат дури четири  пати повеќе од нас останатите.

И спасуваат илјадници животи.

Ако секоја европска земја ја достигне скрининг целта, би успеале да  спасиме повеќе од 100.000 животи годишно.

100.000 прекрасни животи.

Ве молиме потпишете ја петицијата уште денес. Нека делуваат политичарите.

Можете да дознаете повеќе за скринингот на колоректален карцином во Македонија на www.borka.org.mk или на https://www.facebook.com/borkaorgmk/ 

Petition Closed

This petition had 1,817 supporters

Share this petition