Wybierz zdrowe światło!

0 людей подписали. Следующая цель: 50 000

English | French | German | Italian | Dutch | Polish | Romanian | Hungarian | Spanish

Czy wiesz, że Unia Europejska wkrótce zaostrzy prawo dotyczące energooszczędności? Dotyczyć to będzie także światła, którego używasz w domu. Na rynku dostępne będą już tylko żarówki typu LED. Ledy, jak udowodniono, wykazują jednak szkodliwe działanie zdrowotne, przede wszystkim bardzo negatywnie oddziałują na nasz wzrok. A największe ryzyko grozi oczywiście dzieciom.

Nie możemy do tego dopuścić! Żądamy zagwarantowania wolnego wyboru zdrowego oświetlenia dla wszystkich obywateli Europy – dzisiaj i w przyszłości.

Wielu ludzi już teraz cierpi na poważne dolegliwości związane ze wzrokiem, bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie i inne problemy zdrowotne, które są skutkiem nowoczesnych technologii oświetleniowych w mieszkaniach i w miejscu pracy. Tymczasem to światło halogenowe oraz tradycyjne żarówki dają światło najbardziej zbliżone do słonecznego.
Światło typu LED w zakresie światła widzialnego zawiera stosunkowo małe natężenie barwy czerwonej, przesycone jest za to barwą niebieską. Naukowcy zaś udowodnili, że promieniowanie niebieskie, które przeważa w światłach żarówek ledowych, uszkadza siatkówkę oka oraz jest odpowiedzialne za zaburzenia biologicznego rytmu aktywności dobowej człowieka. Nadal jednak brakuje badań dotyczących długotrwałych skutków oddziaływania na wzrok światła ledowego oraz światła zbyt niebieskiego, które emitują lampy diodowe.
Dla dzieci ryzyko jest jeszcze większe niż dla dorosłych. Już w 2011 roku francuskie ministerstwo zdrowia https://www.anses.fr/en/content/lighting-systems-using-light-emitting-diodes-leds-health-issues-be-considered zleciło badania, z których wynika, że należy unikać oświetlenia LED w pomieszczeniach, gdzie przebywają dzieci. Nie chcemy narażać naszych dzieci na to niebezpieczeństwo!
Tymczasem oświetlenie ledowe jest wszechobecne i ma niezwykle szkodliwy wpływ na wzrok wielu ludzi przez efekt migotania i oślepienia https://vimeo.com/270946568 , http://www.fvlr.de/downloads/Lichtergo1.pdf . Coraz więcej osób jest też szczególnie wrażliwych na światło. Dla nich migotanie światła LED jest trudne do zniesienia, co w obecnych czasach, przy tak powszechnym wykorzystaniu tego typu żarówek w miejscach publicznych, jest wręcz niemożliwe do uniknięcia. http://lightaware.org/

Aktualne badania https://www.lichtfragen.info/de/studien/schulen.html wykazały jednoznacznie negatywne oddziaływanie oświetlenia ledowego w szkołach. Udowodniono, że zamiast gwarantowanej przez producentów poprawy koncentracji, pamięć i kreatywność uczniów są mocno ograniczone. A przecież kreatywność jest uznawana za jedną z podstawowych kompetencji współtworzenia naszego świata!

Bez przeprowadzenia szczegółowych badań nad wpływem światła ledowego na nasze dzieci nie możemy pozwolić na to, aby stało się ono jedynym możliwym do wyboru. Producenci reklamują żarówki typu LED jako światło „biologicznie efektywne“, którego działalność prowadzi nawet do kształtowania komórek. Takie światło musiałoby jednak podlegać ścisłemu nadzorowi medycznemu. Czołowi lekarze i ergonomiści ostrzegają już od dawna przed nierozważnym używaniem oświetleń ledowych.

Ochrona klimatu jest bez wątpienia bardzo ważnym problemem dla naszej przyszłości, lecz w Unii Europejskiej na sztuczne oświetlenie wykorzystuje się zaledwie 3% energii pierwotnej. Ten znikomy wpływ na klimat nie może być okupiony zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia. Podawane wartości energooszczędności LED, takie jak m.in. długotrwałość, opierają się jedynie na zawyżanych wynikach testów przeprowadzanych na zlecenie producentów. Fachowcy zwracają również uwagę na tzw. prześwietlenie, czyli marnotrawstwo światła jako skutek wszechobecnego wykorzystywania LED, przez co sugerowana energooszczędność staje pod znakiem zapytania.

Kryteria energooszczędności są nieustannie zaostrzane przez UE (Ekodesign 2009/125/EG). Tym żądaniom są w stanie sprostać jedynie żarówki ledowe. Skutkiem tego będą kolejne zakazy handlu żarówkami halogenowymi, co ma zostać wprowadzane stopniowo: od 1.09.2018 (w dużej mierze) i od 1.09.2020 (całkowicie).

Unia Europejska decyduje więc za nas o tym, jakie światło zagości w naszych sypialniach, pokojach dziecięcych, miejscach pracy i szkołach. I to pomimo faktu, że efekt energooszczędności jest dalece niewspółmierny z ryzykiem zdrowotnym, jakie grozi w przypadku używania światła ledowego.

Wzywamy Unię Europejską, aby pozwoliła wybierać nam bezpieczne oświetlenie. Do czasu, kiedy nie zostaną zaproponowane alternatywy, które nie zagrażają zdrowiu, nie można zakazać handlu żarówkami halogenowymi.

NIE! dla nakazu używania światła LED kosztem naszego zdrowia!

Żądamy wolności wyboru bezpiecznego oświetlenia!

Dr. Uwe Geier, Ulrike Wendt M.A., Bettina Beller, Markus Buchmann, Dr. Edwin Hübner, Martin Hollerbach, Jörg Kunze, Dorian Schmidt, Jörg Thimm-Hoch

Szczegóły dotyczące petycji wysłanej przez nas do Dyrekcji Komisji Europejskiej można znaleźć tutaj: https://www.lichtfragen.info/en/eu-petition-healthy-light-2018.html