Libertatea de a alege o lumina sanatoasa

0 have signed. Let’s get to 25,000!

English | French | German | Italian | Dutch | Polish | Romanian | Hungarian | Spanish

UE va dori in curand sa inaspreasca cerintele cu privire la eficienta energetica a mijloacelor de iluminat, ramand astfel doar optiunea LED-urilor.

Insa LED-urile prezinta riscuri serioase pentru sanatate si sunt dovedite a fi daunatoare pentru ochi, copiii fiind afectati in mod special.

Trebuie luate masuri ca acest lucru sa nu se intample. Toti cetatenii europeni trebuie sa aiba libertatea de a putea cumpara mijloace sanatoase de iluminare si in viitor. Multi oameni acuza probleme de vedere, dureri de cap, oboseala si alte neplaceri cu privire la sanatate ca urmari ale iluminatului modern cu LED acasa si la locul de munca.

In timp ce lumina de la becurile cu halogen si cele incandescente este foarte asemanatoare luminei naturale solare, lumina de la LED-uri cu componenta albastra foarte ridicata si cu componenta rosie foarte scazuta este compusa complet diferit.

Sunt demonstrate stiintific deteriorari ale retinei si afectari ale ritmului circadian datorita cantitatii de lumina albastra din LED-uri. Urmarile pe termen lung ale expunerii la prea multa lumina albastra asupra ochilor nici nu au fost cercetate inca. Pentru copii mai mici riscul este chiar si mai mare: deja din 2011 un studiu al Ministerului Sanatatii din Franta https://www.anses.fr/en/content/lighting-systems-using-light-emitting-diodes-leds-health-issues-be-considered

trage concluzia ca trebuie evitata lumina LED in incaperile unde se afla copiii mici. Nu dorim sa ne expunem copiii la astfel de riscuri!

Medici https://vimeo.com/270946568 si ingineri ergonomi http://www.fvlr.de/downloads/Lichtergo1.pdf de renume avertizeaza de mult timp cu privire la utilizarea nedocumentata a corpurilor de iluminat LED.

In considerabile cazuri, LED-urile produc orbire si probleme de vedere prin palpaire. Exista din ce in ce mai multi oameni cu fotosensibilitate, care nu suporta deloc palpaitul LED-urilor. Acestia sunt exclusi din viata sociala datorita utilizarii in crestere a iluminatului cu LED-uri. www.lightaware.org

Un studiu recent https://www.lichtfragen.info/de/studien/schulen.html demonstreaza efectele negative ale LED-urilor asupra elevilor, ca solutie de iluminat a salilor de clasa. In locul unei vigilente sporite prin utilizarea LED-urilor cum se dorea, au fost afectate capacitatea de memorare si creativitatea elevilor in mod demonstrabil. Iar creativitatea este o competenta esentiala recunoscuta in lumea noastra. Fara o cercetare extensiva si o cantarire a modului in care actioneaza lumina LED asupra copiilor nostri, nu este permis ca iluminarea LED sa devina obligatorie.

Protectia climei este indiscutabil o sarcina decisiva pentru viitor. Dar in UE se consuma doar trei procente din energie pentru iluminatul artificial. Nu este permis ca efectele marginale pentru protectia climei sa se produca cu costul riscurilor serioase la adresa sanatatii populatiei.

Valoarea cantitatii de energie economisita cu ajutorul LED-urilor nu este sigura, bilanturile si datele de pana acum (ex. durata de functionare) se bazeaza exclusiv pe rezultatele maximale ale producatorilor. Expertii vorbesc cu privire la aceasta despre o crestere a suprailuminarii, cu alte cuvinte risipa de lumina ca urmare a utilizarii LED-urilor – presupusa economisire se reduce si mai mult prin aceasta.

UE ridica in mod constant cerintele cu privire la eficienta energetica a corpurilor de iluminat in cadrul Directivei 2009/125/CE in materie de proiectare ecologica. Acestor cerinte le vor putea raspunde in curand doar corpurile de iluminat de tip LED. Ca si urmare se va ajunge la o noua interdictie a becurilor cu halogen in doua etape, din 01.09.2018 (cea mai mare parte) si din 01.09.2020 (complet).

UE va stabili prin aceasta, ce lumina vom folosi noi, in dormitoarele noastre si camerele copiilor nostri, in birourile noastre si in salile noastre de clasa. Si toate acestea deoarece efectele minimale asupra protectiei climei sunt surclasate de dezavantajele majore pentru sanatate.

Solicitam UE sa ne acorde libertatea de a alege o lumina sanogena. Comertul cu becuri cu halogen nu trebuie interzis, inainte sa fie dezvoltate corpuri de iluminat care in mod demonstrabil nu prezinta riscuri serioase pentru sanatate.

Niciun ordin pentru LED cu pretul sanatatii noastre!

Solicitam libertatea de a alege lumina sanogena!

Dr. Uwe Geier, Ulrike Wendt, Bettina Beller, Markus Buchmann, Dr. Edwin Hübner, Martin Hollerbach, Jörg Kunze, Dorian Schmidt, Jörg Thimm-Hoch

Our detailed commentary with further information sent to the Director at the European Commission's Directorate General for Energy in connection with the petition can be found here:

Today: Uwe is counting on you

Uwe Geier needs your help with “European Commission's Directorate General for Energy: Libertatea de a alege o lumina sanatoasa”. Join Uwe and 21,676 supporters today.