Az egészséges fény választásának szabadsága!

0 have signed. Let’s get to 50,000!

Uwe Geier
Uwe Geier signed this petition

English | French | German | Italian | Dutch | Polish | Romanian | Hungarian | Spanish

EU rövidesen megakarja szigoritani a világitó testek energetikaihatékonyságára vonatkozó követelményeket – és akkor csak a LED-ek maradnak. De a LED fontos kockázatot jelent az egészségre és bizonyitott hogy, káros a szemre . Ebben az esetben főképp a gyerekek vannak érintve .
Ez nem megengedett hogy megtörténjen ! Kérjük hogy minden európai állampolgárnak legyen szabadsága hogy egészséges világitási eszközöket vásárolhasson a jövőben is.

Sok embernek látási problémái vannak , fejfájásról panaszkodnak, fáradékonyak és egyébb panaszai vannak az otthon és a munkahelyen használt modern LED világitás miatt.
Amig a halogén és az izzószálas körte fénye nagyon hasonlit a természetes napfényre, a LED fény a magas kék komponensével és nagyon alacsony piros komponensével, külömböző összetételű. Tudományosan bebizonyitották a retina és szivritmus kárositását a LED kék fény mennyisége miatt. A szem túl nagy mennyiségű kék fényre való kitételének hosszútávú következményei még nem is voltak felmérve. A kisgyerekek számára a kockázatok még nagyobbak: már 2o11-ben a Franciország-i Egészégügyi Miniszter,
azt a következtetést vonja le hogy el kell kerülni a LED fényt azokban a helységekben ahol kisgyerekek vannak. Nem akarjuk gyerekeinket ilyen kockázatokra kitenni!
Orvosok https://vimeo.com/270946568
és hires ergonom mérnökök http://www.fvlr.de/downloads/Lichtergo1.pdf
figyelmeztetnek régóta a LED világitótest nem dokumentált használatával kapcsolatosan.
Sok emberek esetében a LED látási problémákat okoz vibrálás és vakitás álltal3. Egyre több fényérzékeny ember van , aki nem tudja egyáltalán elviselni a LED vibrálását.Ezek a szociális életből ki vannak zárva a LED –del való világitás egyre szélesebbkörű használata miatt. www.lightaware.org
Egy újonnan készült tanulmány https://www.lichtfragen.info/de/studien/schulen.html
kimutatja a LED, mint osztályterem világitó, a tanulókra gyakorolt negativ hatásait. Egy fokozott éberség helyett a LED használata által az emlékezési képesség és a tanulók kreativitása volt bebizanyithatóan negativan befolyásolva. De a kreativitás alapvető kompetencia a világunk megvalósitásában ! Egy kiterjedt kutatás nélkül és az nélkül hogy mérlegelnénk a módját ahogy a LED fény hatást gyakorol gyerekeinkre, nem megengedhető hogy a LED világitás kötelező legyen.
A klima védelme kétségtelenül döntő feladatja a jövőnek. De az EU-ban az energia csak három százaléka fogyasztódott mesterséges világitásra. Nem megengedhető hogy a klimavédelem marginális hatásai a népesség egészségére vonatkozó komoly kockázatok árán produkálodjanak.
A LED által megspórolt energia mennyiség értéke nem bizonyos, a mérlegek és a máig ismert adatok (pl. a müködési időtartama) a gyártók maximális eredményeire alapoznak. A szakértők erre vonatkozva túlvilágitásról beszélnek, más szóval a LED használata következményeként fénypazarlásról- a feltételezett megtakaritás mégjobban csökken ez által.
A 2009/125/CE rendelet környezetbarát tervezésére vonatkozó követelményei keretében EU folyamatosan növeli a világitó testek energetikaihatékonyságára vonatkozó követelményeket. Ezek a követelményeknek hamarosan csak a LED tipusú világitótestek fognak eleget tenni. Ezért következésképpen a halogén körték egy új letiltásához jutunk két szakaszban, 2018.09.01 ( legnagyobb része ) és 2020.09.01 ( teljesen ).
EU ezáltal meghatározza milyen fény világitson nálunk , egészen a háloszobáinkig és a gyerekeink szobájáig, az irodáinkban és az osztálytermeinkben. És mindezek habár minimális hatással a klima védelemre felül vannak múlva a egészségre vonatkozó fontos hátrányok által.
Kérjük, hogy EU adja meg a szabadságot hogy válasszhassunk egy szanogén fényt .A halogén körte kereskedelmet nem kell betiltani az elött hogy, olyan világitótesteket fejlesztenénk amelyek bebizonyithatóan nem jelentenek fontos kockázatot az egészségre.

Egy rendelet sem a LED számára a mi egészségünk árán!
Kérjük a szabadságot hogy válasszhassunk egy szanogén fényt!

Dr. Uwe Geier, Ulrike Wendt, Bettina Beller, Markus Buchmann, Dr. Edwin Hübner, Martin Hollerbach, Jörg Kunze, Dorian Schmidt, Jörg Thimm-Hoch

Our detailed commentary with further information sent to the Director at the European Commission's Directorate General for Energy in connection with the petition can be found here: https://www.lichtfragen.info/en/eu-petition-healthy-light-2018.html