Спасете културно-историческото ни наследство от незаконно изземване и политически произвол

0 have signed. Let’s get to 5,000!

Една от най-богатите колекции с антични предмети от Тракия, Гърция, Средния и Близкия Изток, Мала Азия и Етрурия в момента е застрашена от разрушаване, поради своеволните действия на местните власти!

Подпишете тази петиция за да се преборим колекцията да не бъде иззета и местена противозаконно и без правно основание и необходимата подготовка, защото това ще означава нейния край.

В момента българските власти се опитват да изземат безценни и много крехки артефакти, някои на повече от 5 000 години, без правно основание и без необходимата подготовка за опаковането, транспортирането и опазването на националните богатства.

Ние вярваме, че световното културно наследство не трябва да бъде обект на политически и бизнес интереси и да става жертва на войната на правителството с отделна личност.

На 29 януари Прокуратурата нахлува в сградата частен музей на Фондация „Тракия“ и започва опити за иззмането на културно-историческите ценности без каквито и да било документи, подготовка, обезопасени транспортни контейнери и застраховка.

Древни артефакти са изнасяни в чували и кашони от органите на властта, както можете да видите в този видео материал. Въпреки заплахите и репресиите академичният състав на Фондацията успява временно да спре изнасянето на крехките ценности в чували и кашони и да алармира медиите за случващото се.

Като резултат, прокуратурата и Министерството на културата на Република България излизат със становище, че поради повдигнатите недоказани обвинения към частния колекционер г-н Васил Божков, започват изземане антиките, собственост на музея и нямащи нищо общо към повдигнатите обвинения от негови бивши бизнес партньори. Към момента не са представени никакви документи, които да обосновават изземането на крехките артефакти и цитираната проверка на документацията на предметите не предполага тяхното изнасяне от музея.

Всички артефакти се съхраняват при строго определени условия, температура и  влажност. Всяко транспортиране без да са спазени стриктните международни стандарти за опаковка, климатизиране, съхранение и застраховка е противозаконно и изключително опасно за безценните предмети. Органите на реда неколкократно отказват да направят необходимата застраховка и подготовка, както и да дадат ясно обяснение защо изземват предмети от световна културно-историческа значимост.

Уникалните предмети от колекцията са участвали в много световни изложби и събития.  Изложба на експонати от колекцията, проведена в Брюксел е основното събитие при влизането на България в ЕС. Председателството на България на ЕС през 2018 г. е отбелязано с изложбата „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ като част от Европейската година на културното наследство.

Фондация "Тракия" е сезирала ЮНЕСКО и Европейската комисия за случващото се.

С подписването на тази петиция се обръщаме към Европейската комисия, към органите на местната власт и към ЮНЕСКО с апел да спрат този нечуван произвол и да не жертват националното ни богатство за политически игри.