Espanya és un país on l'Estat de dret es viola contínuament

0 have signed. Let’s get to 500!


Els sotasignants l'informem dels següents fets per demostrar que l'Estat de Dret s'està violant contínuament a Espanya contràriament al que el Sr. Seibert, el Sr. Juncker, el Sr. Timmermans, el Sr. Schinas i el Sr. Tajani han dit públicament durant els últims mesos. Per tots aquests motius demanem que les vostres institucions aturin l'extradició de Carles Puigdemont per què difícilment tindrà un judici just. Així mateix, sol·licitem que s’exigeixi a Espanya que deixi de perseguir els polítics calatalanes exiliats (Ponsatí al Regne Unit, Comín, Serret i Puig a Bèlgica, Gabriel i Rovira a Suïssa) i activistes dels Comitès de Defensa de la República. També que alliberi tots els polítics catalans (Junqueras, Forn, Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell) i activistes a favor de la independència (Cuixart i Sánchez) que estan tancats a la presó preventiva. Finalment, reclamem respecte al dret a l'autodeterminació pacífic i a una intervenció internacional amb la participació activa de la Unió Europea per trobar una solució negociada a Catalunya.

  1. El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va sol·licitar a l'Estat Espanyol que "prengui totes les mesures necessàries per garantir que el senyor Jordi Sánchez i Picanyol pugui exercir els seus drets polítics", citant l'article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics [1]. El jutge Llarena del Tribunal Suprem d'Espanya ha impedit repetidament que Jordi Sánchez, que es troba en presó preventiva, vagi a la cerimònia d'investidura. Jordi Sánchez va ser el candidat proposat pel President del Parlament per liderar el govern de Catalunya. Segons alguns experts, impedir l'exercici del dret de sufragi actiu o passiu sense una sentència judicial definitiva és el delicte de prevaricació més greu que es pot cometre en una democràcia [2]. La mateixa ofensa es va repetir contra Jordi Turull. El jutge Llarena va ordenar a Jordi Turull, candidat presidencial de Catalunya, romandre sota custòdia menys de 24 hores abans que assistís al seu debat d'investidura [3].
  2. El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha admès a tràmit una petició de Carles Puigdemont en la qual s'acusa Espanya de violar el seu dret a participar en la vida política [4]. El Tribunal Constitucional espanyol va imposar mesures cautelars per evitar que Carles Puigdemont fos investit president sense cap fonament legal, ja que aquests assumptes no li corresponen al tribunal [5]. Per contra, el president del parlament català, Roger Torrent, que és la màxima autoritat a Espanya en relació amb la investidura catalana, va ser amenaçat pel portaveu de l'Estat Espanyol a "respondre davant els tribunals" si permetia que Puigdemont assumís el càrrec a distància [6]. Fins i tot, Mariano Rajoy va amenaçar amb aplicar l'article 155 de nou a Catalunya si Puigdemont es converteix novament en el president català [7].
  3. El Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries ha admès a tràmit una petició del vicepresident cessat, Oriol Junqueras, i activistes, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, perquè la seva detenció per Espanya és un afront als drets humans, dissenyada per evitar que exerceixin el seu paper com a representants polítics del poble català [8]. Val la pena assenyalar que tots els polítics catalans detinguts van rebre la notificació del tribunal en molt poc temps per delictes de més de 30 anys de presó, tenint menys de 24 hores per preparar la seva defensa [9], el que podria violar el seu dret a un judici just com ho estableix l'article 6 de Drets humans. Quatre d'ells han passat més de 150 dies a la presó i no hi ha data per al judici.
  4. L'1 d'octubre, els observadors internacionals van informar que els funcionaris encarregats de fer complir la llei van recórrer a l'ús excessiu de la força contra els votants, manifestants pacífics, fent ús de pilotes de goma i irritants químics. Segons l'expert independent de l'ONU, Alfred de Zayas, això podria haver estat una violació de l'article 2 del Tractat de Lisboa i s'hauria d'investigar [10].
  5. L'exconsellera d'Interior i de Justícia de la Generalitat Montserrat Tura va assegurar durant el setembre de 2017 que l'intent del Ministeri de l'Interior de controlar els Mossos per l'1 d'Octubre va ser una violació directa de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2016 el qual forma part del marc constitucional [11]. La llei orgànica 2/1986 utilitzada pel ministre de l'Interior Espanyol per defensar aquestes mesures policials no és aplicable a Catalunya ja que col.lisiona amb l'Estatut d'Autonomia del Catalunya de 2006.
  6. Del 19 de setembre al 1 d'octubre, la Guàrdia Civil va obrir cartes privades dirigides a milers de ciutadans, va buscar en oficines governamentals i companyies privades, i va interceptar el lliurament postal de revistes de subscripció en un intent de confiscar tots els materials relacionats amb el referèndum. Aquestes activitats constitueixen una violació del dret a la privacitat i el secret de les comunicacions reconegudes en l'article 18 de la constitució espanyola. A més, les forces policials espanyoles també van tancar centenars de llocs web i van confiscar materials electorals i propaganda. Aquestes accions contravenen l'article 20 de la constitució espanyola, que protegeix els drets a la llibertat d'expressió i la llibertat d'informació. Durant les setmanes prèvies a la celebració del referèndum, diversos esdeveniments públics van ser prohibits a Catalunya, Madrid, València i Vitòria. Aquestes prohibicions violen els drets de reunió i manifestació protegits per l'article 21 de la constitució espanyola i es regeixen per la Llei Orgànica 9/1983, així com el dret a la participació política com s'estableix en l'article 23 de la constitució espanyola [12].
  7. Durant aquest hivern, dos rapers han estat condemnats entre 2 i 3 anys per criticar a l'Estat Espanyol i a les institucions reals [13]. Finalment, set activistes dels Comitès de Defensa de la República han estat acusats de "rebel·lió" i "terrorisme" pels talls de carretera i l'aixecament de barreres dels peatges duts a terme durant aquesta Setmana Santa, sent aquesta una vulneració de les seves llibertats d'expressió i de manifestació i una balanalización del terme "terrorisme" [14]. El Síndic ja s'ha dirigit a la comissària europea de Drets Humans i als relators de les Nacions Unides per la manca de proporció en aquestes acusacions [15].

Atentament,

Dr. Agnes N

Imatges. A dalt a l'esquerra: prop de 20 membres europeus del Parlament Europeu es van reunir a l'entrada del Parlament Europeu. A baix a l'esquerra: càrrega policial contra una dona durant l'1 d'octubre. Dret: demostració sota el lema "Europa desperta" a Brussel.les durant el desembre de 2017