Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı , Sağlık Bakanlığı Sn Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Sn Mehmet Müezzinoğlu

Engelliyiz, dertliyiz, imzalar mısın?

Kampanyamız "Down sendromlu" ve diğer "engelli" çocuklarımız için. Down sendromlular normal insanların sahip olduğu 46 kromozom yerine 47 kromozomlu doğuyor ve zihinsel engelli oluyorlar. Bu bir hastalık değil, bu sebeple bir tedavisi yok.Hasta değil, farklılar. Ve acıdır ki ölene kadar hep birilerinin gözetimine, korunmaya ve eğitilmeye ihtiyaçları var, kendi başlarına bağımsız bir yaşam süremiyorlar.Otistikler ve diğer engelliler de benzer durumdalar. Hal böyle iken yasalar onları gerek sağlık, gerek eğitim, gerek maaşa bağlanma ve ailelerin bakım parası alabilme gibi hususlarda raporlara, yüzdelere mahkum ediyor.

Çocukların zihinsel engelli olduğu daha doğmadan bile anlaşılabilirken, bizler çocuklarımızın engelli olduğunu hastanelerde belirli sürelerde rapor alarak ispatlamak zorunda bırakılıyoruz. Doğumdan itibaren engellidir , fizik tedavi alması uygundur raporu, eğitim alması için , bakıma muhtaç olduğunun , maaşı hak edip etmediğinin kanıtlanması, ailenin bakım yardımı alması için, indirimli seyahat edebilmeleri için rapor...Üstelik bu raporlar sadece bir kereye mahsus olsa neyse. Periodik olarak yenilenmesi gerekiyor.Bu yöndeki çilemizin nasıl olduğu yönündeki tahmini size bırakıyoruz. Zaten yaralı olan yüreklerimiz zaman geliyor, doktorlar tarafından daha da yaralanıyor ( tüm doktorlar değil elbette) , rapor derdimizin üstüne bir de yasa gereği ayrıştırmalar canımızı acıtıyor.

Engellilik oranı %40 ın üzerindeyse yasalar eğitim, bakım, maaş, yardım vb.gibi hakları veriyor, oran yüzde kırkın altında ise pek çok haktan yoksun bırakılıyorlar.Oysa doğumdan ölüme kadar engelli oldukları dünyaca kabul edilmiş ve asla yalnız yaşayamadıkları da değişmeyecek kocaman bir gerçek. (Her aile çocukları uzun ömürlü olsun diye dua ederken bizler ,bizden sonra çocuklarımızın hali ne olur derdiyle bu evlatlarımızla birlikte ölelim de bizden sonra kimseye muhtaç kalmasınlar,istismar edilmesinler diye dua ediyoruz.)

Hal böyle iken zihinsel engelli olarak doğan tüm bireyler koruma çemberine alınmak yerine yüzdelerle ayrıştırılmakta.Bizler bu ayrışmanın kalkması, Down sendromlu ve diğer engelli bireylerin doğumdan ölüme kadar geçen sürelerinde eşit haklardan yararlanmalarını, raporlar konusunda kolaylaştırıcı çözümlerin oluşturulmasını talep ediyoruz.

Kampanyamızın nezdinizde itibar bulmasını, dertlerimize derman olunmasına müsaadelerinizi arz ederiz.

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı , Sağlık Bakanlığı
    Sn Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Sn Mehmet Müezzinoğlu

Çiğdem Altınöz bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 7.747 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün Çiğdem imzanı bekliyor!

Çiğdem Altınöz bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Engelliyiz, dertliyiz, imzalar mısın?». Çiğdem ve imza atan diğer 7.746 kişiye katıl.