Majke i bebe se NE SMIJU razdvajati nakon poroda/ ne sijecite ODMAH pupčane vrpce

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 200.

Čvrsto stojim pri ubjedenju da se par stvari MORA promijeniti pri načinu poroda u našim državama, ponajprije govorim pnzemljama poput Hrvatske , Srbije , Bosne inHercegobine , te Crne Gore ,  i iz sljedećih razloga :

razdvajanjem majke i bebe nakon poroda ugrožava se zdravlje majke i djeteta, zbog:

( video ima i na FaceBook-u pod linkom:

Kao majka troje djece, mogu sa iskustvom da potvrdim kako su samo važni prvi momenti nakon poroda, te sam dugo vremena smatrala da je to neko prirodno pravo majke i djeteta koje niko ne narušava. Medjutim , moje kolegice koje su kratko nakon mene dobile djecu, ostavile su me zaprepaštenom izjavom , da se u zemljama Balkana i dalje praktikuje “ razdvajanje “ majki i djeteta na par sati nakon poroda .

Na upit, dobila sam odgovor od klinika sa informacijom, da se pisani standard promijenio. Iskustva majki su govorile da su pisani standardi daleko od PRAKSE.

Mnoge majke kažu da je babica odvajanje opravdala time , da majka može da se odmori. Medjutim nove studije pokazuju da je čak za majke bolje da se pokrene kratko nakon poroda.Time se pospješuje krvotok,
smanjuje se rizik od tromboze, te se posjpjeauje opskrba tijela i njegov oporavak.

Ginekolozi često nemaju vremena za detaljnija upućivanja budućih trudnica. Iz tog razloga želim da uputim majke u sljedeće :

- ne razdvajanje mame i bebe
- prvo dojenje
- odvajanje od pupčane vrpce

Te stavke nisu samo radi smiraja duše već iz medicinskog gledišta vrlo neophodni za zdravlje majke i djeteta .

Trudnoća je počela IMPLANTACIJOM stranog tijela u majčino. Trudnoća je bila vrijeme kada su dva tijela funkcionirala kao jedno. Porod je jedan vid amputacije, jer se dio majčinog tijela odvaja od njenog. TO BOLI . Naučnici su ostvarili “metodu ogledala”, gdje mozak vizualizira amputirani dio tijela u odrazu i time se gasi bol. Majka nakon poroda ODMAH VOZUALIZIRA dijete i i samim tim mozak ispusta hormone koji ublažavaju bol. Razdvajanjem majke i djeteta majčino tijelo trpi bol koji se može spriječiti , ne lijekovima , ne anesteticima već prisustvom i kontaktom sa djetetom.

Prvi kontakti su važni za STABILIZIRANJE bebinoga stanja.
U Indoneziji se za čak prijevremeno rodjene bebe praktikuje metoda kengura, gdje se beba stavi direktno na majčine grudi. Tako dobiva toplotu, hranu. Majčino disanje pospješuje bebino disanje, a majčino srce pomaze bebino srce. To znači da majčina blizina pomaze bebi da održi TJELESNU TEMPERATURU, RITAM SRCA i RITAM DISANJA! Odvoji li se majka od bebe , rizikuje medicinske komplikacije.

Prvo dojenje MORA da uslijedi nakon poroda ( bez obzira na prisustvo mlijeka )

Kontakt bebe na dojci luci hormon koji pospješuje dojenje. Samo kroz par kapi kolostrijuma, beba dobije potrebne hranjive substance i može da nadoknadi snagu izgubljeni pri porodu.

Prvo dojenje olakšava da se izluči prva bebina stolica te aktivira želudcanu floru.

Kontakt bebe i majke kroz dojenje je VEZA medju kojom beba šalje kroz ostvareni vakum signal o svome zdravstvenom stanju i kroz koji majka ostvaruje u ISTOME TRENUTKU antitijela koja će prijeći u bebu odmah po dojenju te spriječiti infekcije .

U toku teudnoće, MATIČNE ĆELIJE BEBE su prešle u majčino tijelo i ostaju dio njega više od desetljeća. Kroz dojenje beba dobiva matične ćelije što sprječava genetske modifikacije i oboljenja poput leukemije. Kod tandem dojenja je još zanimljivije, jer matične ćelije dvoje djece podrzavaju dojenče.

Dojenje luci hormone koji olakšavaju da se odvoji posteljica od majčinog tijela , kao i hormone SREĆE kod majke .

Nakon prvog kontakta, dojenja, luci se placenta i najranije tada bi se smjela sjeci pupcana vrpca.

U mnogim zemljama, doktori presijecaju pupčane vrpcu odmah nakon poroda sto ITEKAKO ugrozava zdravlje bebe. (ČAK I NAKON CARSKOGA REZA može se čekati)

Zašto je to opasno?

beba mora POLAKO da aktivira disanje, jer je bila zbrinuta kisikom kroz placentu. To može da potraje koji minut nakon poroda. Presiječe li se vrpca odmah, beba je primorana da aktivira pluca i to BOLI! To je kao udarac u grudini koš za nas. Druga stvar je još ozbiljnija, jer u posteljici je jedna trećina bebine krvi. Ako se vrpca odmah presiječe , beba ostaje bez dobrog dijela krvi. Zamislite sebe bez trećine krvi?
Pupčane vrpce se NE SMIJU presijecati ODMAH nakon poroda već kada su ispulsirale i još nakon otprilike sat nakon poroda . Time beba ima manji rizik od:

Krvarenja
Oboljenja
Problema sa krvotokom
Problema sa disanjem
Hipotermijom

Ovo pišem da majke mogu da se informiraju o ovim vrlo važnim pitanja i da znaju šta im pripada i da se pismeno pripreme za porod u slučaju da ne mogu da budu u snazi za razgovor.

Porod je intimno iskustvo i pripada majci i djetetu. Iz toga razloga molim majke sa se upute i da spriječe nepotrebne intervencije �

Ovo su samo NEKE od tacaka o kojima biste trebali razmisliti i stajati pri VAŠEM PRAVU asa vam NIKO ne smije uzeti dijete , pa ni na pregled nakon poroda , jer to nije u cilju vašeg a ni bebinog zdravlja.