Petition Closed

This petition had 36 supporters

Senate’s vote of no-confidence

in the Vice Rectors of the European Humanities University

Our higher education institution experiences the gravest crisis in the period of its existence in Lithuania. The problems keep amassing day by day: unmotivated reduction of educational programmes, radical replacement of the heads of academic departments, advancement of novices and non-professionals to the leading positions, absolute disregard of negotiation attempts by the trade union, blocking students’ initiatives to end the crisis, direct administrative pressure on the students and faculty, a repressive competition to fill in positions in the middle of an academic year, unregulated internal selection of the faculty to positions with no job descriptions, upcoming reduction of the faculty, blatant appropriation of the Senate’s legal functions by the administration and direct administrative repressions against its duly elected chairman.

The EHU has burnt with fever for three months. Over this period of time not a single one efficient managerial decision to resolve the crisis has been taken.

A consistent uncompromising policy of the administration to escalate the protracted conflict between the EHU’s administration and academic community undermines the very existence of our educational project. It keeps destroying all the principles of separation of powers, shared responsibility and transparency of key decision-making. All of us have become hostages of careless experiments of the top management. Today we need to protect the project in which we have invested so many efforts, so much time and energy against its top managers.

In view of the foregoing, the Senate has voted no-confidence in the University’s Vice Rectors Bernardas Gailius and Aliaksandr Kalbaska and requests to remove them from their offices.Understanding that these decisions bring into question manageability of the University, we kindly request the Governing Board and the General Assembly of Part-Owners to introduce crisis management and ensure professional mediation of the conflict.

Вотум недоверия Сената представителям Ректората Европейского гуманитарного университета

Наше учебное заведение переживает самый острый кризис за время своего пребывания в Литве. Список проблем растет с каждым днем: немотивированное сокращение учебных программ, радикальная ротация руководителей департаментов, продвижение на ведущие позиции дилетантов и неспециалистов, открытое игнорирование переговорных действий профсоюза, блокировка студенческих инициатив по выходу из кризиса, прямое административное давление на студентов и преподавателей, репрессивный по своей сути конкурс посреди учебного года, ненормированный внутренний отбор на непрописанные позиции, грядущее сокращение преподавателей, откровенное присвоение администрацией законных функций Сената и прямые административные репрессии против его законно избранного руководства.

ЕГУ лихорадит три месяца. За это время не было принято ни одного эффективного управленческого решения по выходу из кризиса. Последовательный бескомпромиссный курс администрации на обострение затяжного конфликта между руководством ЕГУ и академическим сообществом ставит под вопрос само существование нашего образовательного проекта. Он разрушает все нормальные для европейского вуза принципы разделения власти, коллективной ответственности и прозрачности принятия ключевых решений. Мы
все попадаем в заложники безответственных экспериментов топ-менеджмента. Проект, в который мы все вложили немало сил, времени и энергии, сегодня нужно защищать от его собственного руководства.

На основании вышеизложенного, Сенат выражает вотум недоверия проректорам университета - Бернардасу Гайлюсу и Александру Колбаско - и требуем снять их с занимаемых должностей.

Понимая, что данные решения ставят под вопрос управляемость университета мы настоятельно просим Управляющий Совет и Совет совладельцев (ГАПО) ввести антикризисное управление и обеспечить профессиональную медиацию конфликта.

Today: Tatsiana is counting on you

Tatsiana Chulitskaya needs your help with “EHU Governing Board and the General Assembly of Part-Owners: Remove EHU Vice Rectors Bernardas Gailius and Aliaksandr Kalbaska from their offices / Требуем снять проректоров ЕГУ А.Колбаско и Б.Гайлюса с занимаемых должностей”. Join Tatsiana and 35 supporters today.