Ege ve Akdeniz Kıyılarında Tur Teknelerinden Yayılan Kirliliğe Dur De!

Ege ve Akdeniz Kıyılarında Tur Teknelerinden Yayılan Kirliliğe Dur De!
Pourquoi cette pétition est importante

Ege ve Akdeniz Sahillerinin, tur teknelerinden salınan atıklar ile kirletilmesine dur de!
https://youtu.be/_XNYuxzx9Q0
Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kaputaş Plajı gibi Ege ve Akdeniz kıyılarındaki koy ve sahillere, günlük kiralanan tur tekneleri ile ulaşmak mümkün. Fakat tur teknelerinden salınan atıklar, eşsiz güzellikte sahillerimizi kirletmenin yanı sıra, insan sağlığı ve çevre için ciddi bir tehlike arz etmektedir. Tekneden salınan atıklar, insan sağlığına olduğu kadar bu coğrafyanın biyoçeşitliliğine ve ekosisteme geri dönüşü olmayacak zararlar vermektedir.
Tekne ve sahilde çalışan işletme sahiplerine, atıklar hakkında sorular yöneltildiğinde ise ya ilk defa böyle bir manzarayla karşılaşmış ya da durumu kanıksamış olarak tepki vermektedirler. Fakat Ege ve Akdeniz Bölgeleri için atık salınımı hiç de yeni bir konu değil!
- 2012 yılında, Fethiye Turizm Altyapı Birliği (FETAB) ve Ölüdeniz Belediyesi tarafından, teknelerin atık sularını denize bırakmalarını engellemek üzere bir Atık Su Alım Ünitesi kurulmuştur. Buradan su, Atık Arıtma Tesisine gitmektedir. Sonraki yıllarda, bu tesisten denize atık su akıtıldığı tespit edilmiştir.
- 2019 yılında, Sahil Güvenlik tarafından tur teknelerine yaz sezonu boyunca sintine ve pis su tankları kontrolü yapılacağı bildirilmiş hatta bir mavi tur teknesi, gelen ihbarlar üzerine Kelebekler Vadisi’nde yakalanmış ve para cezası uygulanmıştır.
- 2020 yılı, Ağustos ayında bizzat Sahil Güvenlik ve Kaş Belediyesine yapmış olduğum tekne ihbarıma dair; bir yaptırım uygulandığına dair geri dönüş alamadım.
Sonuç olarak, 2012’den bu yana hala bir değişiklik yaşanmadığını, tur teknelerinin sahilleri boylu boyuna kirlettiğini, bizlerin, çocuklarımızın bu pislik içinde yüzmeye zorunlu bırakıldığını görüyoruz.
Bu yüzden şu soruları yöneltiyorum;
1)Atık Su Alım Ünitesi ve Atık Arıtma Tesisi ile çözüleceği duyurulan problem neden kalıcı bir çözüme ulaşamamıştır?
2) Mobil Atık Alım Araçlarının sayısı ve kapasitesi neden arttırılmamaktadır?
3) Denetimler ve cezai yaptırımlar ilgili kişi ve kurumlar tarafından düzenli olarak uygulanıyorsa; neden hala sahillerimiz pislik içinde?
4) Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Kaş Belediyesi neden kurumlarının yetki ve gücünü kullanıp bu soruna kalıcı bir çözüm bulmuyor?
Tahmin edebileceğiniz üzere, bu problemi bir birey olarak çözmem mümkün değil. Bu sebeple, çevreye duyarlı ve doğayı seven her vatandaşı çözüme dahil olmaya ve bu kampanyaya imza atmaya davet ediyorum! Yetkilileri, denizlerimizi atıklardan kalıcı olarak arıtmak üzere kalıcı çözümler üretmeye ve sıkı denetime çağırıyorum.
İmzalarınız ve destekleriniz için şimdiden teşekkürler.
Décisionnaires
- Muğla Büyükşehir BelediyesiMuğla Büyükşehir Belediyesi
- Fethiye BelediyesiFethiye Belediyesi
- Kaş BelediyesiKaş Belediyesi
- Akdeniz BelediyesiAkdeniz Belediyesi
- T.C. İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik KomutanlığıT.C. İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı