Başarı

Bu kampanya 20 destekçi ile değişim yarattı!

EÜAŞ Genel Müdürü Alış’ın Afşin-Elbistan bölgesini enerji havzası olarak görmesini eleştiren Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü İl Başkanı Poyraz Poyrazoğlu,

“Her zaman olduğu gibi yerin altındaki kömürü ve üretilecek enerjiyi görmekteler. Bölgedeki 400 bin insanı görecek insani gözleri olmadığından, bölge insanının katliam derecesindeki ölümlerini görememektedirler”

Poyrazoğlu, “Biz bu durumu hak ediyor muyuz? Fazlasıyla hak ediyoruz. Siyasiler ve sivil toplum örgütleriyle yerel seçilmişler var mı yok mu, farkında değilim. Sayıları azda olsa bir kısım seçilmişler, sözlerimin dışındadır.

Demişti ki “Önceki santrallerde yasal taahhütlerimizi yerine getirmedik, bundan dolayı da eski taahhütlerimiz yerine getirilmedikçe yeni termik santralleri yapamayız. Bende Genel Müdürümüzün insani değerleri yok olmamış, böyle de konuşmaya devam ederse koltuğundan olur demiştim. Belli ki koltuk sevdası insanlık sevdasından üstün gelmiş.

Sayın Müdüre ve diğer EÜAŞ yöneticilerine sesleniyorum; Sizler hangi yüzle yeni termik Santraller kuracağız diyorsunuz? 25 yıldır Afşin-Elbistan A Termik Santrali bölgeye zehir kusmuyor mu? 25 yılda yüzlerce insan kanser hastalıklarından ölmedi mi? Bunun sebebi, korsan olarak çalıştırılan katil termik santraller ve santralleri bu şekilde çalıştıran sizler değil misiniz? Bunun neticesinde 200 milyon tonun üzerinde radyoaktif, kimyasal gazlar ile katı atıklar atmosfere atılmadı mı? Atmosferdeki olması gereken kükürt dioksit gazı 150/m3 olması gerekirken 2000-15000mg/m3 arasında seyretmiyor mu? Sizlerde raporunuzda bunu kontrol edemiyoruz demiyor musunuz? Bundan dolayıdır ki Türkiye’deki ortalama ölümlerin 20 katı bölgemizde ölümler olmuyor mu? Bu ölenler insan değil mi?

Türkiye’nin tahıl deposu Elbistan ovası çöl haline gelmiyor mu? Santraldeki kömürlerin suyunu azaltmak için açtığınız binlerce kuyu ile 40.000-70.000 yıl arasında oluşmuş yer altı sularımızı yok etmiyor musunuz? Bunların sebebi bir termik santral iken yeni santraller bölgemizi 2. Hiroşima konumuna getirmez mi?

Yasaları uygulamakla görevli olan devletimiz neden yasaları çiğnemektedir? Sayın Savcılarımız neden soruşturma açmazlar? Soruyorum. Biz insan değil miyiz? Biz bu ülkenin vatandaşları değil miyiz?

B Termik santrali ÇED raporuna aykırı olarak çalışıyor, neden bu santral kapatılmıyor? Neden dava açılmıyor? A Termik Santrali 25 yıldır ruhsatsız çalışıyor, neden dava açılmıyor?

Çevre Bakanlığı ne işe yarıyor?

Soruyorum? Bu kadar olumsuzluklar var iken, C ve D Termik Santrallerini yapacağız derken insanlığınızdan utanmıyor musunuz? Ey bölge halkı ve seçtiklerimiz; Neden haklarımızı aramıyoruz? Neden bizimde insan olduğumuzu hatırlatmıyoruz? Neden C ve D Termik santrallerini kesinlikle yaptırmayız diye haykırmıyorsunuz? Sayın Savcılarımıza ihbarda bulunuyorum; EÜAŞ yetkilileri insanlık ve yasaları hiçe saymaktadırlar.

Son olarak Poyrazoğlu, “Bölge halkına da çağıra da bulunuyorum. Yasalara uygun olarak haklarımızı arayalım ki, bu bölgede insanların yaşadığının farkına varılsın. Afşin-Elbistan C ve D Termik santrallerinin yapılmasına kesinlikle müsaade etmemeliyiz” dedi.

NUHAKDAĞI HABER

Kampanyamıza destek verin. Toplanacak imzalar ile ilgili kurumlar hakkında şikayette bulunalım.

Bugün taner imzanı bekliyor!

taner soysuren bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «EÜAŞ Genel Müdürlüğü ( Afşin-Elbistan Termik Santralleri İşletim Firması): Elbistan-Akbayıra yapılacak C ve D üniteli Termik Santralinin Yapılmaması». taner ve imza atan diğer 19 kişiye katıl.