Down Sendromlu Çocukların Eğitim Hakkı İçin Rapor Eziyeti Bitmeli

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Down sendromu bir hastalık değildir. Genetik bir farklılıktır. Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yoktur. Tek yol eğitimdir. Her çocuk gibi down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir.

Erken ve sürekli eğitim... Eğer çok ciddi bir sağlık sorunu yoksa 0-2 ay içerisinde erken müdahale ve fizyoterapi başlamalı. Down sendromlu bebekler diğer bebeklerden daha fazla desteğe ihtiyaç duyarlar. Ama diğer bebekler gibi onlar da ailenin kabullenmesine, sevgisine, iletişimine ihtiyaç duyarlar. Aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişimde kilit rol oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek, yeterli uyaran almasını ve sosyal ortamlara sokarak farklı çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir. Ama bütün bunlarla birlikte doğumdan itibaren fizyoterapist ve özel eğitim uzmanı desteği almak da gerekmektedir. Down sendromlu bebeklerin gelişim geriliği yaşadığı bilinen bir gerçektir.

Aşağıdaki linkte sağlık raporunun alınma yönetmeliği yer almaktadır:

İlgili yönetmelikte rapor bitiş tarihi gelmeden yeni rapor çıkarılamayacağı belirtilmiştir. Hastaneden hastaneye değişiklik göstermekle birlikte; rapor tarihiniz bitmeden 1 ay öncesinden randevu verilebilir rapor bitiş tarihiniz itibari ile  aile en yakın heyet gününe yönlendirilerek raporun kesintiye uğramaması sağlanabilir.

Ülkemizde erken eğitim hizmetine ücretsiz erişim için sağlık kurulu raporu alınması gerekmekte ancak bürokratik işlemler ve dahilinde gerçekleşen tıbbi yönetmeliğin yetersizliği (tahlil işlemleri ve tabii tutulan diğer testlerin günaşırı uzama ihtimali, raporu verecek heyetin zamanının olmadığı gerekçesi ve/veya heyetin ileri bir tarih vermesi, heyetten herhangi bir şahsın o gün orada olmaması vb.) sebebiyle bu raporun alınması uzadıkça down sendromlu bireylerin eğitim hizmetine erişimi gecikmekte, ilgili kurumlar raporsuz eğitime devam etmemekte.. Bu konuda rapor alınma sürecinin kolaylaştırılarak hızlandırılmasının çocukların eğitim hayatından mahrum kalmamaları için elzem olduğu bilinmelidir.

"   Bir çocuğun hayatını onu yetiştirebilecek ve topluma katabilecek eğitimler ile değiştirmek adına dokunurken, onlarca down sendromlu bireylerin ve ailelerinin umut ışığını yakmaya hep beraber var mısınız ? Şimdi onların hayatındaki +1 değer olmak için bu kampanyayı destekleyelim !   "