Tánczos Barna, vrem garanție-returnare, fără "jocuri murdare"!

Victory

Tánczos Barna, vrem garanție-returnare, fără "jocuri murdare"!

This petition made change with 4,287 supporters!
România Ecologică started this petition to Ministrul Mediului Tánczos Barna and

Stimate domnule Ministru Tánczos Barna,

Parcursul sistemului garanție-returnare (SGR) în legislația românească a fost lung și anevoios. Introdus în 2016 prin OUG 38/2016, apoi eliminat în 2017 și reintrodus prin OUG 74/2018, cu niște îmbunătățiri. Abia în 2020 ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și echipa sa au elaborat normele de implementare, completând legea și supunând-o unui proces transparent de consultare și dezbateri publice.

Așadar, vă rog INSISTENT să urgentați și să nu alterați proiectul de Hotărâre de Guvern în forma deja elaborată prin dezbatere publică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în 2020.

Sunt suficiente argumente pentru urgentarea și păstrarea elementelor care pot face sistemul de garanție-returnare eficient, un sistem esențial pentru creștere țintelor de reciclare, după cum arată rapoartele Comisiei Europene, organizațiilor de specialitate, cât și exemplele concrete din alte state în urma implementării:

• Croația, în anul 2015, și a ajuns la o rată de colectare de până la 90%
  • Danemarca, în anul 2014, a ajuns la o colectare de 89%
  • Estonia, în anul 2014, a ajuns la o colectare de 78,6%
  • Finlanda, în anul 2014, a ajuns la o colectare de 92,6%
  • Germania, în anul 2014, a ajuns la o colectare de  97%
  • Lituania, în anul 2016, a ajuns la o colectare de 74%
  • Olanda, în anul 2014, a ajuns la o colectare de 95%
  • Suedia, în anul 2014, a ajuns la o colectare de 88,25%

Vă rog să nu alterați elemente esențiale pentru buna funcționarea a sistemului garanție-returnare, precum:

Sistemul trebuie să fie centralizat, autofinanțat, autocontrolat și transparent

Sistemul centralizat va asigura transparența totală în ceea ce privește ambalajele puse pe piață și colectate. Costurile sistemului pot fi acoperite din vânzarea materialelor colectate, din sumele nesolicitate de către consumatori și din taxa de garanție percepută pentru recipientele tuturor produselor puse pe piață. Veniturile vor acoperi inclusiv taxele de manipulare plătite retailerilor, transportul și logistica, precum și cheltuielile de administrare și campaniile de conștientizare.

Țintele agreate în dezbaterea publică recentă: 65% pentru primul an, 75% pentru sticlă și 80% pentru plastic și metal în anul 2, 85% pentru sticlă și 90% pentru plastic și metal în anul 3

Țintele de colectare trebuie să fie stabilite de Guvern și trebuie să fie relevante:  minimum 70% - 80% - 90% în primul, al doilea, respectiv al treilea an de implementare a sistemului garanție-returnare. Acestea trebuie să reflecte potențialul sistemului de colectare, o schemă diferită bazată pe motivarea financiară - reprezentată de garanție. SGR este mai eficient decât   orice schemă de colectare separată pe mai multe fracții, în recipiente dedicate.

Penalitățile: minimum de la 4.000 la 50.000 de lei, cum sunt prevăzute în forma curentă a HG, precum și menținerea contribuției în cazul neîndeplinirii obiectivelor anuale - dublul garanției/unitate de ambalaj, pentru diferența dintre ceea ce s-a colectat și obiectivul anual

Sistemul garanție-returnare implică mai mulți actori la nivel național. De aceea este necesar ca obligațiile fiecărei părți și abaterile să fie clar și precis definite, să fie prevăzute sancțiuni relevante, astfel încât să fie garantat un impact pozitiv de mediu, cost-eficiență și securitatea sistemului. Nu trebuie să lase loc de interpretare sau să creeze condiții propice pentru fraudare.

Raportarea per unitate, nu per volum sau greutate a recipientelor de băuturi puse pe piață și colectate în cadrul SGR

Experiența din alte țări arată că doar în acest mod se vor putea evita tentativele de fraudare ale sistemului, precum contorizarea lichidelor rămase în recipiente. Sistemul garanție-returnare este implementarea integrală a Responsabilității Extinse a Producătorilor (EPR) în cadrul căreia, unitatea de ambalaj în sine face obiectul raportării.

Păstrarea termenului de implementare efectivă a sistemului: 1 aprilie 2022

Implementarea SGR este deja tergiversată de aproape 5 ani din cauza  presiunii marilor poluatori. Orice amânare va atrage costuri nu doar financiare, ci costuri de mediu și de sănătate pentru noi și pentru copiii noștri. Văile, pădurile, apele, câmpiile, satele și orașele sunt sufocate de gunoaie, nu ne atingem țintele de reciclare și riscăm noi amenzi din partea Uniunii Europene.

Introducerea unui obiectiv pe termen lung pentru ambalajele reutilizabile vândute de către comercianții cu amănuntul, de minimum 55% până în 2030

Obligațiile privind punerea pe piață a ambalajelor reutilizabile trebuie să se regăsească în proiectul de hotărâre ce reglementează SGR. Operatorii de sisteme pentru recipiente de unică folosință și pentru cele refolosibile pot coopera și pot folosi la comun infrastructura de colectare, variantă mai accesibilă pentru consumatori și cu aplicabilitate la scară mai largă.

România s-a angajat ca până în luna martie 2022 să intre în rândul țărilor care implementează sistemul garanție-returnare (SGR). Avem șansa de a ne inspira din modelele de succes și de a învăța din greșelile făcute de alte țări din Europa sau de pe alte continente în ceea ce privește implementarea unui asemenea model de colectare. Avem oportunitatea de a deveni chiar o referință pentru alte state din sud-estul Europei.

Aveți oportunitatea de a fi ministrul sub care au loc aceste demersuri esențiale pentru România și toți cetățenii ei.

Vă rog nu cedați presiunilor marilor poluatori care vor să amâne adoptarea și să modifice în profunzime proiectul de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Domnule Ministru, contăm pe verticalitatea și corectitudinea dvs. și vă mulțumim anticipat, cu speranța că veți fi alături de cei peste 90% dintre cetățenii care vor garanție-returnare, pentru că s-au săturat să vadă cum întreaga țară se sufocă cu deșeurile poluatorilor. De mai bine de 20 de ani aceștia au demonstrat practic că NU-i interesează decât să vândă, fără să le pese de poluarea pe care o cauzează. În ultimii 30 de ani niciun mare producător, niciun mare comerciant sau nicio asociație care îi reprezintă nu au venit în întâmpinarea consumatorilor cu soluții eficiente, reale, palpabile, doar marketing și greenwashing.

Cu speranță și respect,

Victory

This petition made change with 4,287 supporters!