Cuma namazı 2 vakit kılınsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve tarafına Yusuf İpekçi bu kampanyayı başlattı

-Cuma çift vakit kılınsın-
Öğle vakti girdiğinde ve aynı yerde 2 saat sonra aynı camide iki ayrı cuma kılınabilmesi için kampanya girişimimdir.

İslami olarak takvaen Cuma namazı bir şehirde bir noktada kılınmalıdır. İdeal olan budur; fakat farz değildir. Pratik olmaması sebebi ile ise bütün mescid ve camilerde kılınmakta. Hatta örneğin bizim mahallede, ufacık mescidde cuma kılınmakta; yanda çok büyük ve cumada dahi dolmayan cami olmasına rağmen.

Hal böyle iken, "bir camide bir cuma kılınır" şeklinde bir yorum "mutlak" bir şart olarak algılanamaz, farz değildir, vacip değildir.

Fakat pratikliğine baktığımızda;
İsraf HARAMdır; bunca cami, sadece cuma vakti dolmak üzere yapılıyor. Cami'nin islami bir karşılığı yoktur; islami olan ibadettir, cemaat olmak, sosyalleşmektir. Binanın, betonun önemi yoktur. İslam, gerici bir din değildir! Dolayısı ile, bu kadar cami yapılması israftır.

Cuma'yı kılmak farzdır. İnsanlar, cuma tek vakit olduğu zaman, aşırı kalabalıktan çekinip, veya vakti müsait olamayıp cuma namazlarını aksatabiliyorlar. Oysa iki ayrı vakit olsa, müsait olduğu vakit gidip kılabilecek belki de.

Dolayısı ile, gerekçesi çok da belli olmayan "bir camide iki cuma kılınmaz" yorumuna karşılık; bir haramdan kaçınma, bir de farza uyabilme söz konusu ise, biraz daha güncel düşünebilmek ve "verimlilik" odaklı hareket etmek lazım.

Amerika'da birçok cami'de iki farklı vakitte aynı camide cuma kılındığına da şahit oldum... Başka ülkelerde de benzer uygulamalar olduğunu biliyorum

Nicelikten çok niteliğe yoğunlaşalım. Etrafta cami dolacağına, bir anda dolup boşalan binalar olacağına, daha uzun süre dolu kalan, daha iyi bakılan, daha nezih camiler olsun.

Cami bir araçtır; başka birşey değil.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.