Sosyal güvenlik denetmenlerinin ünvanı 'sosyal güvenlik denetçisi' olarak değiştirilsin

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Kayıt dışı istihdamda bir puanlık azalışın ülke ekonomisine katkısı, yaklaşık 1,8 milyar lirayı buluyor. kayıt dışı istihdamla mücadelede sosyal güvenlik denetmenlerinin büyük sorumluluk üstlenmektedir. Geçen yıl, sosyal güvenlik denetmenlerince 52 bine yakın işyerinin denetlendi bu denetimler neticesinde 28 bine yakın sigortasız çalışanın kayıt altına alındı. Toplam 31 milyon 740 bin lira tutarında prime esas kazancın SGK'ya bildirilmediği tespit edildi. 2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranı, etkin denetimlerin de etkisiyle geçen yıl yüzde 33'e kadar düşürüldü. Sosyal güvenlik denetmenleri, çalışma hayatını denetleyen diğer denetim birimlerinden 2 bin liraya kadar daha az maaş alıyor. Bu durum sahada ve hedefte olan birçok riskle burun buruna gelen, Türkiye'nin en çok denetim yapan sosyal güvenlik denetmenlerinin motivasyonunu düşürüyor. 2011'den bu yana Sosyal Güvenlik Kurumuna alınan bin 300 denetmenin 653'ü özlük haklarındaki yetersizliği gerekçe göstererek başka kurumlara geçti. Toplam 31 milyon 740 bin lira tutarında prime esas kazancın SGK'ya bildirilmediği tespit edildi. 2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranı, etkin denetimlerin de etkisiyle geçen yıl yüzde 33'e kadar düşürüldü. Kayıt dışı istihdamda bir puanlık azalışın ülke ekonomisine katkısı, yaklaşık 1,8 milyar lirayı buluyor. Son yıllarda kayıt dışı istihdam oranının düşmesinde, fedakarca çalışan sosyal güvenlik denetmenlerinin büyük payı vardır.
Ülke ekonomisine sağladıkları katkı düşünüldüğünde, sosyal güvenlik denetmenlerinin özlük haklarının yetersiz olduğundan  2011'den bu yana Sosyal Güvenlik Kurumuna alınan bin 300 denetmenin 653'ü özlük haklarındaki yetersizliği gerekçe göstererek başka kurumlara geçti. Önemli bir denetim görevi ifa eden sosyal güvenlik denetmenleri, çalışma hayatını denetleyen diğer denetim birimlerinden 2 bin liraya kadar daha az maaş alıyor. Bu durum sahada ve hedefte olan birçok riskle burun buruna gelen, Türkiye'nin en çok denetim yapan sosyal güvenlik denetmenlerinin motivasyonunu düşürüyor. Sosyal güvenlik denetmenlerinin unvanının 'sosyal güvenlik denetçisi' olarak değiştirilmesi ve özlük haklarının diğer denetçi kariyer meslekleri ile aynı seviyeye gelmesi, hem iş motivasyonunu arttıracak hem de denetimin etkinliğini ve verimliliğini sağlayacaktır. Göreve başladığından beridir önemli reformlara imza atan Sayın Bakanımızın ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanımızın, sosyal güvenlik denetmenliği mesleğini hak ettiği özlük hakkına kavuşturacağına inancımız tam

Bugün OĞUZHAN imzanı bekliyor!

OĞUZHAN ÖZDOĞAN bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Denetimde çok başlıklık kalksın işverenin çilesi bitsin». OĞUZHAN ve imza atan diğer 451 kişiye katıl.