Maak gezond eten betaalbaar voor dat het te laat is!

Maak gezond eten betaalbaar voor dat het te laat is!

Started
December 6, 2020
Petition to
de Overheid
Signatures: 769Next Goal: 1,000
Support now

Why this petition matters

Started by Annelie Buijze

In Nederland wordt er 34 kilo snoep per persoon per jaar gegeten. En 7,7 kilo hartige snacks.

Het aantal Nederlanders dat overgewicht of zelfs obesitas heeft wordt ook steeds hoger, en de gezondheid van de Nederlanders gaat hier flink op achteruit. Zo zijn er 1,1 miljoen Nederlanders met Diabetes type 2, een vorm van diabetes die vaak het gevolg is van een ongezonde levensstijl. 

In 1990 had één op de drie volwassen Nederlanders (33%) overgewicht. Sindsdien is het aantal Nederlanders met overgewicht sterk gestegen naar één op de twee (50,2%) in 2018. (bron RIVM)

En voor het eerst in de geschiedenis gaan meer mensen op de wereld dood aan overgewicht dan aan honger. 

De oorzaak hiervan is naar mijn mening dat snoep, chips, koekjes, dus eigenlijk alles met een hoog verzadigd vetpercentage en suikergehalte spotgoedkoop is. En de supermarkten liggen er vol mee. De groenten afdeling is daarentegen een stuk kleiner, en naar verhouding een stuk duurder. 

Maar nu de oplossing, wat al in meerdere landen bestaat zoals ons buurland België. De vettax.

Ik vind dat de overheid moet ingrijpen in de pandemie van overgewicht. Leg een accijns op producten hoog in suiker en hoog in verzadigd vet. Gebruik de extra winst die hier mee wordt behaald om boeren en tuinders te steunen zodat zij hun gezonde en heerlijke producten goedkoper in de winkel kunnen leggen.

#obesitax #Redlevens #ziektenkostenomlaag

Support now
Signatures: 769Next Goal: 1,000
Support now

Decision Makers

  • de Overheid