Dünyaca Ünlü Sanatçımız Leyla Gencer’in Anısına ve Vasiyetine Sahip Çıkalım!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Milano’daki ünlü La Scala operasında 25 yıl primadonna olarak sahneye çıkmış, dünya çapında sanatçımız Leyla Gencer, 10 Mayıs 2008 tarihinde vefat etmiştir. Tüm dünyada sesi, opera alanında engin bilgisi, kişiliği ve daha sonra eğitimciliği ile saygı görmüş bu eşsiz sanatçımız, ölmeden önce tüm mal varlığını ve eşyalarını İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’na (İKSV) bırakmıştır. Çünkü Leyla Gencer, uzun süre Mütevelli Kurulunda görev yaptığı, destek verdiği İKSV’nin, onun ismini ve anısını en iyi şekilde yaşatacağına inanmıştır.

Leyla Gencer’in vasiyetinin anlamı büyüktür. Uzun yıllar yaşadığı ve opera sevenler tarafından adeta tapılırcasına sevildiği İtalya yerine Türkiye’de, vatanında, bir müze yapılmasını, isminin de Leyla Gencer Evi olmasını istemiştir. Bu, sanat adına, İKSV’nin omuzlarına önemli bir sorumluluk yüklemiştir.

2010 yılında, İKSV’nin Şişhane’deki Deniz Palas binasının ikinci katında, aralarında İtalyan sanat yönetmenleri ve dekoratörlerin de bulunduğu bir ekip tarafından, Leyla Gencer’in Milano’daki evi canlandırılmış ve ziyarete açılmıştır. Ancak, sanatseverlerin takdir ve sevinçle karşıladığı bu gelişme, maalesef çok uzun ömürlü olmamıştır.

Birkaç yıl sonra, sanatçının eşyalarının süresiz olarak Bakırköy Belediyesi’ne ödünç verildiği açıklanarak, Deniz Palas’taki mekan kapatılmıştır. Leyla Gencer Evi, Ekim 2016’dan beri, Bakırköy’deki Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin bodrum katında sergilenmektedir.

Her ne kadar, Leyla Gencer Evi’nin sanatçının adını taşıyan bir merkezde olması olumlu gibi görünse de, biz bu durumu aşağıdaki nedenlerle protesto ediyor ve İKSV’nin acilen adına yaraşır bir şekilde sorumluluk almasını istiyoruz.

1-    Leyla Gencer tarafından vasiyet yoluyla bırakılan eşyalarını bir başka kuruma süresiz vererek, İKSV sanatçıya ve mirasına saygısızlık yapmıştır. Bu aynı zamanda, büyük bir vefasızlıktır. İKSV’nin, sanatçının mal varlığını ise nasıl değerlendirdiği bilinmemektedir.

2-    Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin bodrum katında, tavanı basık ve çok dar bir alanda sergilenen Leyla Gencer Evi, bu tür bir sergileme için son derece elverişsizdir. Bu anlamda, Bakırköy Belediyesi de sanatçıya saygısızlık yapmış olmaktadır.

3-    İKSV’nin başından atarcasına verdiği bu değerli eşyalar, illa burada sergilenmek isteniyorsa, sanat merkezinin üst katlarında, daha uygun bir mekan yaratılarak sergilenmeliydi. İKSV, bu konuda titiz davranmayarak ve talepkar olmayarak sorumsuz ve özensiz davranmıştır.

4-    Leyla Gencer Evi’nin, şehrin daha merkezi ve rahat ulaşılan bir noktasında, adına yaraşır bir şekilde sergilenmesi yine İKSV’nin sorumluluğundadır. Şu anda bulunduğu konum, sanatçının Türk ve yabancı hayranlarının, müzikseverlerin  kolayca bulabileceği ve gidebileceği bir yer değildir.

Bugün ÜLGEN imzanı bekliyor!

ÜLGEN ÖZGÜL AKSU bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Dünyaca Ünlü Sanatçımız Leyla Gencer’in Anısına ve Vasiyetine Sahip Çıkalım!». ÜLGEN ve imza atan diğer 252 kişiye katıl.