0 have signed. Let’s get to 200!

Minęły 3 lata, od wprowadzenia tzw „deregulacji”, zgodnie z którą zniesiony został obowiązek posiadania certyfikatu MInistra Finansów na usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych.
Od trzech lat, aby zawodowo prowadzić podmiotom księgi rachunkowe, rozliczenia podatkowe, ubezpieczeniowe, wystarczy tylko... nie być karanym.
Zauważyliśmy bardzo niepokojące zjawisko, gdyż osoby bez odpowiedniego przygotowania, po np. półrocznym „przeszkoleniu” podają się za księgowych, i odpowiednio zaniżając cenę usługi, kuszą przedsiębiorców do skorzystania ze swoich usług. Pozornie wszystko się wydaje w porządku, przedsiębiorca się cieszy, że płaci mniej, a takie „biuro”, prowadzone przez osobę bez kwalifikacji zarabia, mniejsze, pieniądze. Do czasu… Najczęściej do pierwszej kontroli. Wówczas okazuje się, że owe „biuro” naraziło przedsiębiorcę który powierzył swoje rozliczenia podatkowe, na dotkliwe sankcje. Bardzo często przychodzą do nas przedsiębiorcy, żaląc się na niekompetencje takich „podmiotów”. Niestety, świadomość podatników, oddających swoje rozliczenia biurom rachunkowym jest taka, że myślą że każdy te usługi świadczy, musi świadczyć, dokładnie tak samo. Oczywiście tak nie jest, ale dowiadują się o tym, na własnej skórze, dopiero po fakcie. Konsekwencje oczywiście są dotkliwe. I dla przedsiębiorców, i dla budżetu państwa. Przecież lekarzem stomatologiem też nie może być „szarlatan”, po kilkumiesięcznym „przeszkoleniu”, nawet z zaniżoną ceną swoich usług. Innych przykładów można by wymieniać całe mnóstwo.

Jesli jesteś za przywróceniem obowiązkowego certyfikatu, zagłosuj.

niniejsza petycja zostanie złożona do Ministra Finansów i Rozwoju.

Today: Adam is counting on you

Adam Kuśniewski needs your help with “członek skwp: Petycja w sprawie przywrócenia obowiązkowego certyfikatu na prowadzenie ksiąg rachunkowych”. Join Adam and 138 supporters today.