Adalet, Ya şimdi ya hiç!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.
500 imzaya ulaşıldığında, bu kampanyanın öne çıkarılan kampanyalarda yer alma ihtimali artar.
Cumhurbaşkanlığı ve tarafına kenan kedikli bu kampanyayı başlattı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına açık çağrı.

Bizler yüzlerce yıldır Anadolu coğrafyasının kıyısal alanlarında yaşayan ve bu coğrafyanın en kadim topluluklarından birisi olan küçük ölçekli geleneksel kıyı balıkçılarıyız. Tarihimiz insanlık tarihi kadar eski geleneklerimiz ve kültürümüz bu ülkenin alın terine dayalı değerler manzumesinin en önemli parçalarından birisidir. Bizler sucul ekosistemin en hassas olduğu kıyı alanlarında avcılık yapan varlığı yalnızca kıyı ekosisteminin varlığına bağlı olan küçük ölçekli balıkçılarız. Kadim bir geleneğin mirasçıları ve devam ettiricileriyiz.

Avcılık faaliyetimiz tarihsel bilgi, kol emeği ve düşük makine gücü kullanımına dayanır. Av araçlarımız seçici ve balıkçılık yönetimi açısından yönetimi kolay araçlar ve metotlardır. Küçük avcı filosunun büyük bir bölümü olta ve parakete ile avcılık yapar iken azınlığı diyebileceğimiz bir bölümü uzatma ve voli ağları ile avcılık yapmaktadır. Tüm dünyada öneminin farkına varılan ve korunması için politikalar geliştirilen küçük ölçekli geleneksel balıkçılık ülkemizde yok oluşun eşiğine gelmiş bulunmaktadır.

Sosyo-ekonomik bir topluluk ve kültürel bir miras yok olmak üzeredir. İçinde bulunduğumuz durumun temel sebebi ekonomik sürdürülebilirliğin yok oluşudur.

·        Av sahasında haksız rekabet.

·        Pazarda haksız rekabet.

·        Geleneksel kıyının büyük ölçekli avcılık tarafından tüm kaynakları ile birlikte tahribatı.

·        Aşırı avcılığın yarattığı stok tahribatı nedeni ile Yunusların kıyılara inerek av araçlarında yaptığı tahribat.

·        Balıkçılık mevzuatımızı AB ile eşleştirmeye çalışırken AB’de serbest olan monoflament ağların ülkemizdeki anlamsız yasağı.

·        Sentetik ağ fiyatlarının her yıl astronomik olarak artışı.

Küçük ölçekli balıkçılığı yok oluşun eşiğine getiren başlıca sebeplerdir.

Biz aşağıda imzası olan küçük balıkçılar olarak hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmadan alınan misina ağ yasağının gözden geçirilmesini ve bu yasağın kaldırılmasını talep etmekteyiz.

Bizler merkezi balıkçılık otoritesinin son yıllardaki yapıcı çabalarının farkındayız ve bu çabaları görmezden gelmiyoruz. Lakin küçük ölçekli geleneksel balıkçının dayanacak gücü yoktur. Yakın yada orta vadeli bir gelecekte atılacak adımların da bir karşılığı yoktur.

Ya şimdi ya hiç!

Arz ederiz.

"Sürdürülebilir balıkçılık için Marmara girişimi"

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.