Ratujmy dzieci w drodze

0 have signed. Let’s get to 100!
At 100 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!

Shadow Game started this petition to Council of the European Union and

NLEN / DE / FR / IT / HR / SU / PL

Państwo, na terenie którego znajdzie się dziecko uciekające ze swego kraju, powinno zapewnić mu ochronę i pomoc. Wyraźnie stwierdza to Artykuł 22 Konwencji Praw Dziecka.

Na papierze, uchodźcy mają prawo do wystąpienia o azyl w tzw. bezpiecznym kraju. Ale żeby się tam dostać zazwyczaj muszą odbyć długą i niebezpieczną podróż. Najbardziej narażone na niebezpieczeństwo są dzieci. Samotne łatwo mogą paść ofiarą handlarzy żywym towarem i przestępców.

Ale to nie jedyny problem, z którym muszą zmierzyć się po drodze. W niektórych krajach dzieci traktuje się jak dorosłych. Te, które poproszą o pomoc, zazwyczaj muszą na nią bardzo długo czekać. Niekiedy nawet – bezprawnie – są siłą odsyłane z powrotem do kraju, z którego przybyły. Kiedy wreszcie dziecko dotrze do bezpiecznego kraju, zazwyczaj nie ma nikogo, kto pomógłby mu zmierzyć się z problemami związanymi z traumatyczną podróżą – i nowym, obcym miejscem zamieszkania.

Nie zgadzamy się na takie traktowanie dzieci w drodze. Ta sytuacja musi się zmienić! Wierzymy, że:

• Dzieci muszą mieć możliwość bezpiecznego wystąpienia o azyl.
  • Dzieci, które docierają do Europy przez Włochy lub Grecję powinny zostać przewiezione do innych europejskich krajów – tak, aby nie musiały samotnie kontynuować niebezpiecznej podróży.
  • Należy ukrócić przemoc wobec dzieci na europejskich granicach.
  • Procedura azylowa powinna być dostosowana do potrzeb dzieci. Należy poświęcić więcej uwagi radzeniu sobie z traumami i przyspieszeniu operacji łączenia rodzin.

Czytaj więcej tutaj

0 have signed. Let’s get to 100!