Introducerea scenariului hibrid pentru studenții anului I ai Facultății de Drept UBB

Petition Closed

Introducerea scenariului hibrid pentru studenții anului I ai Facultății de Drept UBB

This petition had 553 supporters
Marc Borleanu started this petition to Conducerea Facultății de Drept UBB Cluj-Napoca

Solicităm revizuirea deciziei adoptată în data de 04.09.2020 în cadrul Consiliului Facultății de Drept, care prevede desfășurarea integrală a primului semestru din anul universitar 2020-2021 exclusiv online. Susținem faptul că studenții de anul I trebuie să își desfășoare activitatea universitară conform scenariului hibrid ilustrat ca fiind cel mai probabil în hotărârea Consiliului de administrație UBB  nr. 10566/2020, având în vedere următoarele considerente:

  1. Tranziția de la liceu la facultate este dificilă, fapt care nu încurajează măsura de începere a anului universitar de către cei din primul an exclusiv online, în condițiile în care o schimbare necesită inițiere propriu-zisă, adaptare corespunzătoare și explorarea mediului universitar în cea mai eficientă și rezonabilă manieră posibilă, adaptare care pune bazele dezvoltării și activității pentru următorii ani de studiu.            
  2. Contextul creat de situația pandemiei îi pune pe cei din anul I într-o poziție  excepțională, care necesită o hotărâre separată față de restul studenților din ceilalți ani. Studenții primului an nu au fost consultați în mod direct în legătură cu hotărârea care îi privește (spre exemplu, printr-un sondaj).
  3. Situația din România privind pandemia indică o stare de stagnare, iar măsurile încep să devină din ce în ce mai relaxate în mai multe domenii. Se speculează deschiderea școlilor prin mai multe scenarii, în funcție de evoluția situației fiecărei localități, scenarii care ar putea implica învățământ de tip hibrid. Scenariul în care facultățile își desfășoară activitatea exclusiv online corespunde cu situația generată de o stare de urgență. Această măsură este considerată de majoritatea studenților de an I prea strictă, luând în considerare nevoia acestora de a se adapta regimului universitar în condiții cât mai aproape de normalitate.
  4. Scenariul hibrid, considerat cel mai plauzibil și practic de către conducerea Universității a prezentat predictibilitate, mare parte din studenții vizați făcând demersuri pentru începerea anului: eforturi financiare privind chiria, transportul, acomodarea. În ciuda predictibilității scenariului hibrid și a acțiunilor efectuate pentru urmarea acestuia, hotărârea din data de 04.09.2020 stă la polul opus soluțiilor inițiale, cauzând mai multe eventuale dificultăți.
  5. Conform scenariului hibrid, prezența fizică în cadrul facultății este necesară doar în cazul studenților din anul I si din cel terminal, precum și în cazul masteranzilor. Prin raportare la ultima decizie a Consiliului Facultății, prezența fizică la facultate exclusiv a studenților din primul an ar putea fi un compromis, necesitățile acestora oferindu-le întâietate.
  6. O propunere pentru urmarea scenariului de mai sus este aceea prin care prezența fizică este opțională, la fel ca și în scenariile care vizează școlile. În acest sens, fiecare student își asumă prezența fizică la seminarii, iar cei nevoiți pot opta pentru online, astfel fiecare hotărând pentru el însuși, seminariile desfășurându-se atât fizic, cât și online (transmiterea live a seminariilor cu ajutorul echipamentelor disponibile pentru învățământul online).
  7. Făcând din nou referire la scenariul hibrid, acesta viza prevenirea abandonului din partea studenților din an primar. Renunțarea la această propunere ar putea impulsiona decizia unora de a renunța la urmarea studiilor în cadrul acestei facultăți.

 

Petition Closed

This petition had 553 supporters

Share this petition